Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Sunday, 9 April 2017

Decimal fractions worksheets questions Math Preparation Quantitative Aptitude

Decimal fractions worksheets questions Math Preparation Quantitative Aptitude
Important Questions related from Decimal Fraction For SSC, bank PO, Bank Clerk, CRPF DECIMAL FRACTIONS
Q1. The value of (1+.1 + .01 + .001) is:
(a) 1.001        (b) 1.011        (c) 1.003         (d) 1.111
Ans. (d)

Q2. 4 + 4.44 + 44.4 + 4.04 + 444 =?
(a) 472.88        (b) 495.22        (c) 500.88         (d) none of these
Ans. (c)

Q3. 3 * 0.3* 0.03 * 0.003 * 30 = ?
(a) .0000243        (b) .000243        (c) .00243         (d) .0243
Ans. (c)

Q4. The mass of the earth is 5983000000000000000000000 Kg. In standard form, we express it as
(a) 5983 * 10 to the power 24        (b) 598.3 * 10 to the power 24   
(c) 59.83 * 10 to the power 24         (d) 5.983 * 10 to the power 24
Ans. (d)

Q5. 2.43 * 2.43 + 2.43 * 7.57 *2 + 7.57 * 7.57 is equal to
(a) 10        (b) 100        (c) 101.89         (d) 200.59
Ans. (b)


Q6. 0.9 / 0.75 =?
(a) 1.4        (b) 1.8        (c) 1.15         (d) none of these
Ans. (d)

Q7. 0.001/  ? = 0.01
(a) 10        (b) .1        (c) .01         (d) .001
Ans. (b)

Q8. If 1.5 x = 0.04 y then the value of (y-x / y+x) is
(a) 730/77        (b) 73/77        (c) 73/ 770          (d) 703/77
Ans. (b)

Q9. If b/a =0.25, then (2a-b/ 2a + b)+(2/ 9) = ?
(a) 4/ 9        (b) 5 /9        (c) 1         (d) 2
Ans. (c)

Q10. 1.07 * 65 + 1.07 * 26 + 1.07 * 9 = ?
(a) 10.73        (b) 10.7        (c) 107         (d) 1.07
Ans. (c)
  • UPPSC Lower PCS Interview Questions Tips Tricks Strategy Free Study material online


  • Q11. (0.25*0.25 – 0.24 * 0.24) / 0.49 =?
    (a) 0.0006        (b) 0.49        (c) 0.01         (d) 0.1
    Ans. (c)

    Q12. (.23 - .023) / (.0023 +23) = ?
    (a) .207        (b) 207        (c) 2070         (d) .0207
    Ans. (c)

    Q13. (x-0.11) / 1.6 =1.6
    (a) 2.56        (b) 1.76        (c) .267         (d) none of these
    Ans. (d)

    Q14. (0.87 * 0.87 *0.87 + 0.13 *0.13 * 0.13) / (0.87 * 0.87 – 0.87 * 0.13 + 0.13 * 0.13)
    (a) 0.13        (b) 0.74        (c) 0.9         (d) 1
    Ans. (d)

    Q15. (3.65*3.65+ 2.35 *2.35 – 2 * 3.65 *2.35) /1.69 = ?
    (a) 3.65        (b) 2.35        (c) 1.69         (d) 1
    Ans. (d)

    Q16. (0.125 + 0.027) /(0.5 * 0.5- 0.15+ 0.09) = ?
    (a) 0.08        (b) 1        (c) 0.2         (d) 0.8
    Ans. (d)

  • Geometry Math Question Answer for Competitive Examination

  • Q17. (2.3 *2.3 *2.3 – 1) / (2.3 *2.3 *2.3 + 1) is equal to
    (a) 0.3        (b) 1.3        (c) 2.2         (d) 3.3
    Ans. (b)

    Q18. 1999 /2111= ?
    (a) 0.946        (b) 0.904        (c) 0.893         (d) 0.981
    Ans. (a)

    Q19. Which of the following Sets of numbers is in ascending order?
    (a) 9/11, 7/8, 5/7                 (b) 7/8, 5/7, 9/11        
    (c) 5/7, 9/11, 7/8                  (d) 5/7, 7/8, 9/11
    Ans. (c)

    Q20. Which of the following Sets of numbers is in descending order?
    (a) 4/5, 3/8, 2/3, 1/2                 (b) 4/5, 1/2, 3/8, 2/3        
    (c) 2/3, 4/5, 3/8, 1/2                  (d) 4/5, 2/3, 1/2, 3/8
    Ans. (d)
  • Coordinate geometry problems and solutions Simple Question Answer


  • Q21. Which of the following Sets of numbers is in ascending order?
    (a) 13/15, 11/13, 9/11                 (b) 9/11, 11/13, 13/15        
    (c) 11/13, 9/11, 13/15                  (d) 13/15, 9/11, 11/13
    Ans. (b)

    Q22. 0.72 /3.6= ?
    (a) 0.02        (b) 0.2        (c) 2         (d) 20
    Ans. (b)

    Q23. 4.036 / 0.04 = ? 
    (a) 1.009        (b) 10.09        (c) 100.9         (d) 1009
    Ans. (c)
  • Average Simple Question Answer Objective -Math Preparation for Bank, SSC, Railway


  • Q24. If 185 * 28 = 5180, then 51.8 /18.5= ?
    (a) 2.8        (b) 28        (c) 280         (d) none of these
    Ans. (a)

    Q25. 1/0.04 = ?
    (a) 1/40        (b) 2/5        (c) 2.5         (d) 25
    Ans. (d)

    Q26. Which of the following fractions is the smallest?
    (a) 9/13        (b) 17/26        (c) 28/39         (d) 33/52
    Ans. (d)

    Q27. 0.393939…. = ?
    (a) 39/100        (b) 83/100        (c) 93/100         (d) 39/99
    Ans. (d)

    Q28. HCF of 1.08, 0.36 and 0.9 is
    (a) 0.03        (b) 0.9        (c) 0.18         (d) 0.108
    Ans. (c)

  • simple mathematical tricks and Trick for fast Calculation


  • Q29. The HCF of 0.54, 1.8 and 7.2 is
    (a) 1.8        (b) 0.18        (c) 0.893         (d) 0.981
    Ans. (b)

    Q30. The LCM of 3, 0.09 and 2.7 is:
    (a) 2.7    (b) .27        (c) 0.027         (d) 27
    Ans. (d)

    Q31. Which of the following fractions lies between 3/5 and 2/3?
    (a) 2/5        (b) 1/3        (c) 1/15         (d) 31/50
    Ans. (d)

    Q32. Which of the following is the smallest? 
    (a) 15/16        (b) 8/3        (c) 11/12         (d) 7/8
    Ans. (d)

    Q33. If 47.2506= 4A + 7/B + 2C + 5/D + 6E, then the value of (5A + 3B + 6C + D + 3E) is;
    (a) 53.6003        (b)
  • Civil Service Exam Interview Preparation Guide in Hindi Advice

  • 53.603        (c) 153.6003     (d) 213.0003
    Ans. (c)

    Q34. Arrangement of -3/7, 2/3, -1/3in the ascending order is:
    (a) -3/7, 2/3, -1/3                 (b) -1/3, -3/7, 2/3        
    (c) 2/3, -1/3, -3/7                  (d) -3/7, -1/3, 2/3
    Ans. (d)

    Q35. Which of the following fractions is grater than 3/4 but less than 5/6?
    (a) 1/2        (b) 2/3        (c) 4/5              (d) 9/10
    Ans. (c)

    Q36. The rational numbers lying between 1/4 and 3/4 are:
    (a) 9/40 and 31/41                             (b) 13/50 and 264/350        
    (c) 63/250 and 187/250                           (d) 262/1000 and 752/1000
    Ans. (c)

    Q37. If p=3/5, q= 7/9 and r= 5/7, then
    (a) p < q < r        (b) q < r < p         (c) p < r < q      (d) r < q < p
    Ans. (c)

    Q38. If  52416/312 168, then 52.416/ 0.0168 = ?
    (a) 3.12        (b) 312        (c) 3120     (d) none of these
    Ans. (c)

    Q39. 8.15 /0.025 * 0.033 = ?
    (a) 10.758        (b) 326        (c) 9878.7878    (d) none of these
    Ans. (a)

    Q40. The number whose square is equal to the difference of the squares of 75.15 and 60.12 is
    (a) 45.09        (b) 46.09        (c) 47.09     (d) 48.09
    Ans. (a)

    Q41. A tailor has 37.5 m of cloth and he has to make 8 pieces out of a meter of it. How many pieces can be made out of it?
    (a) 320        (b) 360        (c) 400     (d) none of these
    Ans. (d)

    Q42. A student was asked to divide a number by 3. But, instead of dividing it, he multiplied it by 3 and got 29.7. What was the correct answer?
    (a) 3.3        (b) 9.3        (c) 9.8     (d) 9.9
    Ans. (a)

    Q43. A maximum of how many pieces of 12.6 cm can be cut from a 857 cm long rod?
    (a) 58        (b) 62        (c) 64     (d) 68           (e) none of these 
    Ans. (e)
    UPPSC preparation Study Material strategy Tips and guide

    Q44. A sum of Rs 312 was divided among 60 boys and some girls in such a way that each boys gets Rs 3.60 and each girl Rs 2.40. The number of girls is
    (a) 35        (b) 40        (c) 60     (d) 65
    Ans. (b)

    Q45. 18 buckets of water fill a tank when the capacity of each bucket is 9 liters. How many buckets will be needed to fill the same tank, if the capacity of the bucket is 13.5 liters?
    (a) 12        (b) 13        (c) 13.5     (d) cannot be determined because the capacity of the tank is not given
    Ans. (a)

    Q46. In the year 2004, Najma got Rs 2305.80 as her pocket allowance, her pocket allowance per day was: 
    (a) Rs 6.30        (b) Rs 6.31        (c) Rs 6.32     (d) none of these
    Ans. (a)

    Q47. What decimal fraction is 40 ml of a liter?
    (a) 0.4        (b) .04        (c) .05     (d) none of these
    Ans. (b)

    Q48. 1 liter of water weight 1 kg. How many cubic millimeters of water will weight 0.1gm?
    (a) 0.1        (b) 1        (c) 10             (d) 100
    Ans. (d)
    Sponsored link

    No comments:

    Post a Comment