Skip to main content


Coordinate geometry problems and solutions Simple Question Answer

Coordinate geometry problems and solutions class 10 cbse ncert solutions class 9 worksheet
Coordinate geometry questions for ssc Quantitative Aptitude Important Question for Upcoming SSC, Bank PO, IBPS Clerk, Railway and other Board Examination.
Q1. In which quadrant does the point (-3, -5) lie?
(a) 1st          (b) 2nd          (c) 3rd            (d) 4th
Ans. (c)

Q2. In which quadrant does the point (4, -6) lie?
(a) 1st          (b) 2nd          (c) 3rd            (d) 4th
Ans. (d)

Q3. In which quadrant does the point (2, 5) lie?
(a) 1st          (b) 2nd          (c) 3rd            (d) 4th
Ans. (a)

Q4. In which quadrant does the point (-5, 7) lie?
(a) 1st          (b) 2nd          (c) 3rd            (d) 4th
Ans. (b)

Q5. On which axis does the point (6,0) lie?
(a) x- axis               (b) y-axis             (c) None of these
Ans. (a)

Q6. On which axis does the point (0,-5) lie?
(a) x- axis               (b) y-axis             (c) None of these
Ans. (b)
Coordinate geometry problems and solutions Simple Question Answer
Q7.The distance of the point P(8,-6) from the origin is:
(a) 2 unit      (b) 14 unit          (c) 10 unit     (d) None of these
Ans. (c)

Q8. The points A (-3, 0), B (1,-3) and C (4, 1) are the vertices of
(a) An equilateral triangle (b) an isosceles right angled triangle
(c) A scalene triangle         (d) none of these
Ans. (b)

Q9. The vertices of a quadrilateral ABCD are A (0, 0), B (4, 4), C (4, 8) and D (0, 4). Then ABCD is a
(a) Square           (b) rhombus          (c) rectangle             (d) parallelogram
Ans. (d)

Q10. If the points A (2, 3), B (5, K) and C (6, 7) are collinear then find the value of K.
(a) 4          (b) 6          (c) -3/2            (d) 11/4
Ans. (b)

Q11. The vertices of a triangle ABC are A (-3, 0), B (5, -2) and C (-8, 5). The centroid of the triangle ABC is:
(a) (-1, 2)         (b) (-2, 1)          (c) (1, 2)            (d) (2, -1)
Ans. (b)

Q12. X – Axis divides the join of A (2, -3) and B (5, 6) in the ratio
 (a) 1:2         (b) 2:1         (c) 3:5            (d) 2:3
Ans. (a)

Q13. Y – Axis divides the join of P (-4, 2) and Q (8, 3) in the ratio
 (a) 1:2         (b) 2:1         (c) 3:1            (d) 1:3
Ans. (a)

Q14. The slope of a horizontal line is
(a) 0         (b) 1         (c) -1            (d) none of these
Ans. (a)
Q15. The slope of a vertical line is
(a) 0         (b) 1         (c) not defined            
Ans. (c)

Q16. If for a line m= tan z > 0, then
(a) z= 0         (b) z is acute          (c) z = 90 degree             (d) z is obtuse
Ans. (b)
Q17. If for a line m= tan z < 0, then
(a) None of these      (b) z is acute          (c) z = 90 degree             (d) z is obtuse
Ans. (d)

Q18. If for a line m= tan z = 0, then the line is:
(a) Horizontal         (b) vertical           (c) oblique              (d) none of these
Ans. (b)

Q19. A line passes through the points A (-2, 3) and B (-6, 5). The slope of the line AB is:
(a) -1/2         (b) 1/2         (c) 3/4            (d) -1
Ans. (a)

Q20. A line passes through the points A (3, -1) and B (3, 2). The slope of the line AB is:
(a) 0             (b) 3         (c) not defined             (d) none of these
Ans. (c)

Q21. If the inclination of a line joining the points A(x, -3) and B (2, 5) is 135 degree, then x=?
(a) 5         (b) -5         (c) 8            (d) 10
Ans. (d)

Q22. The equation of a line passing through the points A (-1, 1) and B (2,-4) is:
(a) 3x + 5y + 2= 0   (b) 5x +3y +2 =0    (c) 2x +3y + 5 =0   (d) none of these
Ans. (b)

Q23. The equation of a line passing through (3, -4) and parallel to x- axis is:
(a) y - 4= 0   (b) y -1 =0    (c) y + 4 =0   (d) none of these
Ans. (c)

Q24. The value of K for which the lines x + 2y – 9 =0 and Kx +4y +5 =0 are parallel, is:
(a) K= 2   (b) K =1   (c) K =-1   (d) K = -2
Ans. (a)

Q25. The value of K for which the lines 2x + Ky +7 =0 and 27x -18y +25 =0 are perpendicular to each other, is:
(a) K= 2   (b) K =-1   (c) K = 3   (d) K = -2
Ans. (c)

Q26. The angle made by the lines x + root 3y -6=0 with positive direction of x- axis is:
(a) 120 degree (b) 150 degree (c) 30 degree (d) 60 degrees
Ans. (b)

Q27. The lines x+ 2y-9 =0 and 3x +6y +8 =0 are mutually
(a) Parallel   (b) perpendicular   (c) none of these  
Ans. (a)
Q28. The lines 3x - 4y+6 =0 and 4x +3y -10 =0 are mutually
(a) Parallel   (b) perpendicular   (c) none of these  
Ans. (b)

You can subscribe your email for receiving the more Mathematics Numerical for Upcoming Civil Services, Competitive Examination. If you found any wrong answer of above question then please posts your feedback here it would be helpful for us publishing more free Mathematics Study material

Comments

Search

Subscribe email here.