Skip to main content


Average Simple Question Answer Objective -Math Preparation for Bank, SSC, Railway

Staff selection Commission every year conducts more then 20 examinations for different department and states. Questions of Quantitative aptitude are one of the essential parts of mostly all examination. Now Upjob.in started series of Mathematics question topic wise. We will try to publish objective type question with their answer for all topics which is specified in SSC, Banking Examination, Railway Examination, and other Civil services examination. Hope following questions will be helpful in the preparation of your competitive service examination. Now we brought question of Average Topics which is common for all examination. Approximate 2-5 question usually asked in SSC, Bank PO, Clerk , Railway ,and CRPF , NDA examination.
You can subscribe your emails for receiving the more question paper here. If you found any wrong answer of following question you can posts you comment here . We will try to publish solution here.
AVERAGE Simple Question Answer Objective type Download
  औसत, सामान्य मध्यम,  औसत निकालना , साधारण माध्य
Q1. Fined the average of all prime numbers between 20 and 50.
(a) 72                (b) 74                   (c) 251/7             (d) 257/7
Ans. (c)

Q2. Fined the average of first 100 natural numbers.
(a) 50               (b) 50.5                  (c) 81             (d) 85
Ans. (b)

Q3. Fined the average of all the numbers between 6 and 34 which are divisible by 5.
(a) 20               (b) 30                  (c) 40             (d) 10
Ans. (a)

Q4. The average of five numbers is 27. If one number is excluded, The average becomes 25. fined the excluded number.
(a) 34               (b) 35                  (c) 36             (d) 37
Ans. (b)

Q5. Three years ago, the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born, the average age of the family is same today. Fined the present age of the baby.
(a) 4 years               (b) 3 years                   (c) 2 years            (d) 1 years
Ans. (c)

Q6. The average of 11 results is 60.  If the average of first six results is 58 and that of the last six is 63, find the 6th result.
(a) 66               (b) 78                  (c) 88            (d) 98
Ans. (a)


Q7. The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 40 degree C. The average for Tuesday, Wednesday and Thursday was 41 degree C. If the temperature on Thursday be 42 degree C. find the temperature on Monday.
(a) 30 degree C         (b) 39 degree C        (c) 35 degree C      (d) 37 degree C
Ans. (b)

Q8. A ship sails out to a mark at the rate of 15 km/hr and sails back to the starting point at the rate of 10 km/hr. find the average rate of sailing of the ship.
(a) 12 km/hr               (b) 13 km/hr                 (c) 14 km/hr           (d) 15 km/hr
Ans. (a)

Q9. The average of 10 numbers is calculated as 25. it is discovered later on that while calculating the average, one number, namely 36 was wrongly read as 56. find the correct average.
(a) 21               (b) 22                  (c) 23            (d) 24
Ans. (c)

Q10. A man whose bowling average is 12.4 takes 5 wickets for 26 runs and thereby decreases his average by 0.4. Fined the number of wickets taken by him before his last match.
(a) 85               (b) 78                  (c) 88            (d) 98
Ans. (a)

Q11. If 16a + 16b = 48, what is the average of a and b?
(a) 1.5      (b) 2.5              (c) 3            (d) 5             (e) none of these
Ans. (a)

Q12. If the average of m numbers is n square and that of n numbers is m square, then the average of (m +n) numbers is:
(a) (m-n)               (b) mn                  (c) (m + n)            (d) (m/n)
Ans. (b)


  • UPPSC PCS Exam Interview Questions Preparation Guide

  • Q13. If the average of 40, 10, 25, 20, 35 x is 25, then the value of x is:
    (a) 20               (b) 25                  (c) 30          (d) 35
    Ans. (a)

    Q14. The average of first 9 multiples of 3 is:
    (a) 12               (b) 12.5                  (c) 15            (d) 18.5
    Ans. (c)


  • simple mathematical tricks and Trick for fast Calculation

  • Q15. The average of all odd numbers up to 100 is:
    (a) 51                (b) 50                  (c) 49.5            (d) 49
    Ans. (b)
    average question and answer pdf  aptitude tricks  in hindi for bank po

    Q16. The average of four numbers A, B, C, D is 40. The average of four numbers A, B, E, F is also 40. Which of the following must be true?
    (a) (A+B) does not equal to (C+D)               (b) (C+D) = (E+F)                  (c) (C= E or F) and (D= F or E)                      (d) C = E and D = F
    (e) None of these
    Ans. (b)

    Q17. The mean of five numbers is 18. If one number is excluded, their mean is 16. The excluded number is:
    (a) 25               (b) 26                  (c) 27            (d) 30
    Ans. (b)

    Q18. The average age of r boys in a class is a years. If the average age of s of them is b years. Then the average age of the remaining boys is:
    (a) (ra-sb)/(r-s)     (b) (sa-rb)/(r-s)        (c) (ra+sb)/(r-s)         (d) (ra-sb)/(r+s)
    Ans. (a)

    Q19. a, b, c, d, e are five consecutive odd numbers, their average is:  
    (a) 5 (a +4)        (b) abcde/5       (c) 5 (a+b+c+d+e)        (d) none of these
    Ans. (d)

    Q20. The average weight of A, B, C is 45 kg. If the average weight of A and B is 40 kg and that of B and C is 43 kg, then the weight of B is:
    (a) 17 kg               (b) 20 kg                  (c) 26 kg            (d) 31 kg
    Ans. (d)


  • Civil Service Exam Interview Preparation Guide in Hindi Advice

  • Q21. The mean of 100 items was found to be 30. If at the time of calculation, two items were wrongly taken as 32 and 12 instead of 23 and 11. The correct mean is:
    (a) 29.4           (b) 29.5                  (c) 29.8            (d) 29.9
    Ans. (d)

    Q22. Out of three numbers, the first is twice the second and is half of the third. If the average of three numbers is 56, the difference of first and third number is:
    (a) 12         (b) 20                 (c) 24          (d) 48
    Ans. (d)

    Q23.The average age of 24 boys and their teacher is 15 years. When the teacher’s age is excluded, the average age decreases by 1 year. The age of the teacher is:
    (a) 38 years    (b) 39 years          (c) 40 years  (d) 41 years
    Ans. (b)
    Average - Quantitative Aptitude - Arithmetic Ability

    Q24. The mean temperature of Monday, to Wednesday was 37 degree C and that of Tuesday to Thursday was 34 degree C. If the temperature on Thursday was 4/5th of that of Monday, then what was the temperature on Thursday?
    (a) 36.5 degree C      (b) 36 degree C   (c) 35.5 degree C     (d) 34 degree C
    Ans. (b)

    Q25. The average weight of 8 men is increased by 1.5kg when one of the men who weights 65 kg is replaced by a new man. The weight of the new man is: 
    (a) 70 kg        (b) 74 kg                 (c) 76 kg         (d) 77 kg
    Ans. (d)


  • UPPSC preparation Study Material strategy Tips and guide

  • Q26.The mean weight of 120 students in the second years Class of a collage is 56 kg. If the mean weight of boys and that of the girls in the class are 60 kg and 50 kg respectively.  Then the number of boys and girls in the class are respectively:
    (a) 72, 64         (b) 38, 64                (c) 72, 48           (d) none of these
    Ans. (c)

    Q27. The average monthly salary of the workers in a workshop is Rs 8500. If the average monthly salary of 7 technicians is Rs 10000 and average monthly salary of the rest is Rs 7800, the total number of workers in the workshop is:
    (a) 18         (b) 20                 (c) 22          (d) 24
    Ans. (c)

    Q28. The average age of 11 players of a cricket team is decreased by 2 months when two of them aged 17 years and 20 years are replaced by two new players. The average age of the new players is:
    (a) 17 years 1 month                     (b) 17 years 7 months                               (c) 17 years 11 months                 (d) 18 years 3 months
    Ans. (b)

    Q29. The average of marks of 28 students in mathematics was 50, 8 students left the school and then the average increased by 5. What is the average of marks obtained by the students who left the school?
    (a) 37.5         (b) 42.5                (c) 45          (d) 50.5
    Ans. (a)

    Q30. A man covers half of his journey at 6 km/hr and the remaining half at 3 km/hr. his average speed is
    (a) 9 km/hr         (b) 4.5 km/hr                  (c) 4 km/hr          (d) 3 km/hr
    Ans. (c)

    Q31. There were 35 students in a hostel. If the number of students be increased by 7. the expenditure on food increases by Rs 42 per day while the average expenditure of students is reduced by Re 1.What was the initial expenditure on food per day?
    (a) Rs 432          (b) Rs 442                 (c) Rs 420          (d) Rs 400
    Ans. (c)

    Q32. When the average age of a husband and wife and their son was 42 years, the son got married and a child was born just one year after their marriage. When child turned to be 5 years, then the average of the family became 36 years. What was the age of daughter- in- law at the time of marriage?     
    (a) 26 years          (b) 25 years                  (c) 24 years          (d) 23 years
    Ans. (b)
    Latest GK for Upcoming SSC CGL Examination 2017 in Hindi
    Average Solved Questions For IBPS, SBI and Other Bank Exams

    Q33. Ten years ago, the average age of a family of 4 members was 24 years. Two children having been born, the average age of the family is same today. What is the present age of the youngest child if they differ in age by 2 years?
    (a) 1 years         (b) 2 years                  (c) 3 years           (d) 5 years
    Ans. (c)

    Q34. The average age of a husband and a wife was 23 years when they were married 5 years ago. The average age of the husband, the wife and a child who was born during the interval, is 20 years now. How old is the child now?
    (a) less than 1 years         (b) 1years                  (c) 3 years           (d) 4 years
    Ans. (d)

    Q35. The average weight of 3 men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and average now becomes 80 kg. If another man E whose weight is 3 kg more than that of D replaces A, then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. The weight of A is:
    (a) 70 kg         (b) 72 kg                 (c) 75 kg          (d) 80 kg
    Ans. (c)

    Q36. The average of 5 consecutive natural numbers is n. If the next two numbers are also included, the average of seven numbers will
    (a) Increases by 2   (b) increases by 1   (c) remain the same    (d) increase 1.4
    Ans. (b)

    Q37. A batsman has a certain average runs for 11 innings. In the 12th innings, he made a score of 90 runs and thereby decreased his average by 5.His average after 12th inning is:
    (a) 127         (b) 145                 (c) 150         (d) 217
    Ans. (b)

    Q38. A man whose bowling average is 12.4 takes 5 wickets for 26 runs and thereby decreases his average by 0.4. The number of wickets taken by him before his last match, is
    (a) 85         (b) 78                 (c) 72         (d) 64
    Ans. (a)

    Q39. The average consumption of petrol for a car for 7 months is 110 liters and for next 5 months it is 86 liters. The average monthly consumption is:
    (a) 96 liters          (b) 98 liters                  (c) 100 liters         (d) 102 liters
    Ans. (c)

    Q40. Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of three numbers is 44, the largest number is:
    (a) 24         (b) 36                (c) 72         (d) 108
    Ans. (c)

    Q41. If the arithmetic mean of 6 numbers is 45, what is the total sum of these numbers?
    (a) 27         (b) 45                 (c) 65        (d) none of these
    Ans. (d)

     Q42. The average of P, Q, R, and S is 16. Half the sum of R, S, T is 23. What is the value of P?
    (a) 17         (b) 18                 (c) 19         (d) 20
    Ans. (b)

    Q43. In a class with a certain number of students, if one student weighting 50 kg is added then the average weight of the class increases by 1 kg.  If one more student weighting 50 kg is added, then the average weight of the class increases by 1.5 kg over the original average. What is the original average weight of the class?
    (a) 2 kg         (b) 4 kg                (c) 46 kg         (d) 47 kg
    Ans. (d)
      
    Q44. In an Examination, pupil’s average marks were 63 per paper. If he had obtained 20 more marks for his Geography paper and 2 more marks for his History paper, his average per paper would have been 65. How many papers were there in the examination?
    (a) 8         (b) 9                 (c) 10        (d) 11
    Ans. (d)

    Averages Math Numerical Aptitude Questions and Solutions Algebra
    Q45. The average of five consecutive natural numbers is m. If the next three natural numbers are also included, how much more than m will the average of these 8 numbers be?
    (a) 1         (b) 1.5                 (c) 1.4         (d) 2
    Ans. (b)

    Q46. A man bought 5 shirts at Rs 450 each, 4 trousers at Rs 750 each and 12 pairs of shoes at Rs 750 each. What is the average expenditure per article?
    (a) Rs 678.50         (b) Rs 800                (c) Rs 900         (d) Rs 1000
    Ans. (a)

    Q47. The average score of a class of boys and girls in an examination is A. The ratio of boys and girls in the class is 3:1. If the average score of the boys is (A+1), the average score of the girls is:
    (a) (A-1)         (b) (A-3)                 (c) (A+1)         (d) (A+3)
    Ans. (b)

    Q48. The average age of three boys is 16 years. If their ages are in the ratio 4:5:7, then the age of the youngest boy is:
    (a) 8 years          (b) 9 years                 (c) 12 years          (d) 16 years
    Ans. (c)


    Q50. A family consists of grandparents, parents and three children. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?
    (a) 28 4/7 years      (b) 31 5/7 years      (c) 32 1/7 years        (d) none of these
    Ans. (b)

    Q51. The average age of a class is 15.8 years. the average age of the boy in the class is 16.4 years and that of the girl is 15.4 years. What is the ratio of boys to girls in the class?
    (a) 1: 2         (b) 2: 3                (c) 3: 4          (d) none of these
    Ans. (b)

    Q52. The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52.The brightest 20% of them secured a mean score of 80 and the dullest 25% a mean score of 31. The mean score of remaining 55% is
    (a) 45        (b) 50              (c) 51.4 approx            (d) 54.6 approx
    Ans. (c)

    Q53. The average age of 8 men is increased by 2 years when two of them whose ages are 21 years and 23 years are replaced by two new men. The average age of two new men is
    (a) 22 years     (b) 24 years          (c) 12 years          (d) 30years
    Ans. (d)

    Q54. A batsman makes a score of 98 runs in the 19th inning and thus increases his average by 4. What is his average after 19th inning?
    (a) 22        (b) 24               (c) 26      (d) 28
    Ans. (c)

    Q55. The average of two numbers is xy. If one number is x, the other number is:
    (a) (y/2)     (b) y                (c) (2xy-x)     (d) x (y-1)
    Ans. (c)

    Comments

    Search

    Subscribe email here.