Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Sunday, 9 April 2017

Geometry Math Question Answer for Competitive Examination

Geometry Math Question Answer for Competitive Examination
SSC, Bank Railway, UPSC, UPPSC, NDA Examination Mathematic Simple Question answer for Competitive Examination, Civil Services Etc

Q1. A line has
(a) One end point         (b) Two end points         (c) No ends points
Ans. (c)

 Q2. A line segment has
(a) One end point         (b) Two end points         (c) No ends points
Ans. (b)

Q3. A ray has
(a) One end point         (b) Two end points         (c) No ends points
Ans. (a)

Q4. An angle which is grater than 180 degree but less than 360 degree is called
(a) An obtuse angle         (b) A straight angle         (c) A reflex angle
Ans. (c)

Q5. The compliment of 62 degree is
(a) 118 degree    (b) 38 degree (c) 28 degrees 
Ans. (c)

Q6. The supplement of 62 degree is
(a) 30 degree    (b) 40 degree (c) 120 degrees
Ans. (c)

Q7. The compliment of 72 degree and 40 minute is
(a) 107 degree     and 20 minute              (b) 27 degree and 20 minute               (c) 17 degree and 20 minute 
Ans. (c)

Q8. An angle is one fifth of its supplement, then find the angle 
(a) 15 degree    (b) 30 degree (c) 75 degrees 
Ans. (b)

Q9.  If an angle is its own complimentary angle, then find the angle 
(a) 45 degree    (b) 30 degree (c) 75 degrees 
Ans. (a)

Q10. How many angles are made by 5 rays, if they are starting from one point
(a) 10                   (b) 6             (c) 8
Ans. (a)

Q11. An angle is 24 degree more than its complement, then find the angle 
(a) 57 degree    (b) 53 degree (c) 47 degrees 
Ans. (a)

Q12. An angle is 32 degree less than its supplement, then find the angle 
(a) 148 degree    (b) 37 degree (c) 74 degrees 
Ans. (c)

Q13. Two supplementary angles are in the ratio 3:2, then find the smaller angle 
(a) 108 degree    (b) 81 degree (c) 72 degrees
Ans. (c)

Q14. The sum of all angles around a point is
(a) 0 degree (b) 90 degree (c) 180 degree (d) 360 degrees
Ans. (d)

Q15.The shortest distant between two intersecting lines is
(a) 0          (b) 1         (c) 2        (d) None of these
Ans. (a)

Q16. In a triangle ABC, if 2 angle A= 3angle B= 6 angle C, then find the angle B
(a)    30 degree (b) 90 degree (c) 60 degree (d) 45 degrees
Ans. (c)

Q17. In a triangle ABC, if angle A+ angle B= 65 degree and angle B + angle C= 140 degree, then find the angle B
(a)    35 degree (b) 25 degree (c) 40 degree (d) 45 degrees
Ans. (b)
Q18. In a triangle ABC, if angle A- angle B= 33 degree and angle B - angle C= 18 degree, then find the angle B
(a) 35 degree (b) 55 degree (c) 57 degree (d) 45 degrees
Ans. (b)

Q19. In a triangle ABC, if AB= BC and angle B = x degree and angle A= (2x-20) degree, then find the value of angle B
(a)    30 degree (b) 40 degree (c) 44 degree (d) 64 degrees
Ans. (c)

Q20. Triangle ABC is right angled at A, if AB= 24mm and AC= 7mm, then BC= ?
(a) 31mm     (a) 25mm     (a) 30mm     (a) 28mm
Ans. (b)

Q21. The angles of a triangle are (3x) degree, (2x-7) degree, and (4x-11) degree, then x=?
(a)    18 degree (b) 20 degree (c) 22 degree (d) 30 degrees
Ans. (a)

Q22. The perimeters of two similar triangles ABC and PQR are 36 cm and 24 cm respectively. If PQ=10 cm then AB=?
(a)    15 cm (b) 66 2/3 cm (c) 6 2/3 cm (d) 45 cm

Q23. If triangle ABC is an isosceles triangle with angle C= 90 degree and AC= 5 cm, then AB =?
(a)    2.5 cm (b) 5 cm (c) 10 cm (d) 5 root 2 cm
Ans. (d)

Q24. Two poles of heights 6 m and 11 m stand vertically on a plane ground, if the distance between their feet is 12 m, what is the distance between their tops?
(a) 13 m (b) 14 m (c) 15 m (d) 12.8m
Ans. (a)

Q25. A ladder is placed in such a way that its foot is 15 m away from a wall and its top reaches a window 20 m above the ground. The length of the ladder is:
(a)    35 m (b) 17.5 m (c) 25 m (d) 18m
Ans. (c)

Q26. The radius of a circle is 13 cm and AB is a chord which is at a distance of 12cm from the centre. The length of the chord is: 
(a)    16 cm (b) 10 cm (c) 8 cm (d) 15cm
Ans. (b)

Q27. A chord of length 30 cm is at a distance of 8cm from the centre of circle. The radius of a circle is:
(a) 11 cm (b) 13 cm (c) 17 cm (d) 15cm
Ans. (c)

Q28. A chord of length 16 cm is drawn in a circle of radius 10 cm. The distance of the chord from the centre of the circle is:
(a) 6 cm (b) 9 cm (c) 12 cm (d) 8 cm
Q29. The angle in a semi circle is:
(a)    An acute angle (b) An obtuse angle (c) A right angle (d) A reflex angle 
Ans. (c)

Q30. In a cyclic quadrilateral ABCD, angle A=80 degree then angle C=?
(a)    80 degree (b) 160 degree (c) 100 degree (d) 120 degrees
Ans. (c)

Q31. ABCD is a cyclic quadrilateral in which AB II DC (AB is parallel to DC) and angle BAD = 100 degree then angle ABC=?
(a)    80 degree (b) 100 degree (c) 75 degree (d) 150 degrees
Ans. (b)

Q32. POQ is a diameter of a circle and PQRS is a cyclic quadrilateral. If angle PSR= 130 degree, then find angle RPQ.
(a) 40 degree (b) 50 degree (c) 60 degree (d) 70 degrees
  Ans. (a)

 Q33.     In a circle O is the centre of a circle and arc ABC subtends an angle of 130 degree at O, AB is extended to P Then find the value of angle PBC.
(a) 75 degree (b) 70 degree (c) 65 degree (d) 80 degrees

Q34. AOB is the diameter of the circle and CD is parallel to AB (AB II CD), if angle DAB= 25 degree, then find the angle CAD.
(a) 40 degree (b) 45 degree (c) 65 degree (d) 115 degrees
Ans. (a)

Q35. AB and CD are two parallel chords on the opposite sides of the centre of the circle. If AB= 10 cm, CD= 24cm and the radius of the circle is 13 cm, the distance between the chord is:
(a) 17 cm   (b) 18 cm   (c) 16 cm     (d) 15 cm
Ans. (a)

Q36. PAB is a secant and PT is a tangent to the circle from P. if PT= 5 cm, PA= 4cm
And AB= x cm, then x=?
(a) 2.5 cm   (b) 2.6 cm   (c) 2.25 cm     (d) 2.75 cm
Ans. (c)

Sponsored link

No comments:

Post a Comment