Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Wednesday, 12 April 2017

Square Roots and Cube Roots Questions and Answers

Square root and cube root questions answers mcq of quantitative aptitude are useful for IT officer bank exam, ibps and other competitive exam preparation. We have uploaded online aptitude preparation material with practice question bank, examples, solutions and explanations. We have free Square Roots and Cube Roots aptitude questions to practice covered for all Competitive Exams. Hope following free Square Roots and Cube Roots aptitude questions will be helpful in practice for all Competitive Exams.
Square root and cube root aptitude questions problems and solutions
Q1. The square root of 17161 is
(a) 129         (b) 119         (c) 121        (d) none of these
Ans. (d)
   
Q2. The square root of 64009 is
(a) 803         (b) 363        (c) 253        (d) none of these
Ans. (c)

Q3. The square root of 2025 = x * square root of 81
(a) 7         (b) 9         (c) 5              (d) 11
Ans. (c)

Q4. The square root of 535.9225 is
(a) 23.45         (b) 28.25         (c) 23.15        (d) 24.15
Ans. (c)

Q5. If square root of 24 is approximately equal to 4.898, then square root of 8/3 is nearly equal to
(a) 0.544         (b) 1.333         (c) 1.633        (d) 2.666
Ans. (c)

Q6. The square root of [(1.44 * 0.81) / (0.9 * 3.6)] is
(a) 0.6         (b) 0.5         (c) 1        (d) 0.75
Ans. (a)


Q7. The square root of [(0.324 * 0.081 * 4.624) / (1.5625 * 0.0289 * 72.9 * 64) ] is
(a) 24         (b) 2.4         (c) 0.024        (d) 0.24
Ans. (c)

Q8. The square root of [(1.21 * 0.9) / (1.1 * 0.11)] is
(a) 2         (b) 3        (c) 9       (d) 11
Ans. (b)

Q9. The square root of 31684 is
(a) 168     (b) 172     (c) 178        (d) 182         (e) none of these
Ans. (c)

Q10. The square root of 88209 is
(a) 187     (b) 244     (c) 1257            (d) 297            (e) none of these
Ans. (d)

Q11. Find the value of [the square root of 9216 + the square root 12544] 
(a) 196     (b) 200    (c) 206             (d) 218       (e) none of these
Ans. (e)

Q12. The square root of 0.289 / 0.00121 is
(a) 17/ 110        (b) 170 / 11         (c) 17 / 11        (d) none of these
Ans. (b)

Q13.The square root of 36.1/102.4 is
(a) 29/32         (b) 19/72        (c) 19/32        (d) 29/62
Ans. (c)

Q14. The square root of 0.00059049 is
(a) 0.243        (b) 0.0243         (c) 0.00243        (d) 0.000243
Ans. (b)

  • Chain Rule Unitary Method Question Answer


  • Q15. The square root of 0.04 is
    (a) .002         (b) .02         (c) .2        (d) none of these
    Ans. (c)

    Q16. The square root of [.0196 / x] = 0.2
    (a) 0.49         (b) 0.7         (c) 4.9        (d) none of these
    Ans. (a)

    Q17. The square root of 0.00001225/ 0.00005329 is
    (a) 25/73         (b) 35/73         (c) 25/77        (d) 5/11
    Ans. (b)

    Q18. The square root of [0.441/ 0.625] is
    (a) 0.048         (b) 0.084         (c) 0.48        (d) 0.84
    Ans. (d)

    Q19. The square root of (0.09 + 2 * 0.21 + 0.49) is
    (a) 0.58         (b) 1         (c) 1.7        (d) none of these
    Ans. (b)

    Q20. The square root of [(0.49/0.25) + (0.81/0.36)] is
    (a) 9/10         (b) 2  9/10         (c) 7  9/10        (d) 9  9/10
    Ans. (b)

  • PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer Quantitative Aptitude


  • Q21. The square root of (169/ 289) = 52/x, then the value of x is 
    (a) 52         (b) 58         (c) 62        (d) 68
    Ans. (d)

    Q22. The square root of [(0.081/0.0064) * (0.484/ 625) * (2.5/12.1)] is
    (a) 0.45         (b) 0.75         (c) 0.95        (d) 0.99
    Ans. (a)

    Q23. The square root of [(25/81) – (1/9)] is
    (a) 2/3         (b) 4/9         (c) 16/81        (d) 25/81
    Ans. (b)

    Q24. If square root of [1 + (x/144)] = 13/12, then the value of x is 
    (a) 0         (b) 12         (c) 13        (d) 25
    Ans. (d)

    Q25. If square root of [1 + (25/144)] = [1 + (x/12)], then the value of x is 
    (a) 1         (b) 2         (c) 5        (d) 9
    Ans. (a)

    Q26. The square root of 0.00004761is
    (a) 0.00069         (b) 0.0069         (c) 0.0609        (d) 0.069
    Ans. (b)

  • Sample Question Paper SBI PO for reasoning with Answer key


  • Q27.If square root of (x/ 169) = 18/13, then value of x is 
    (a) 108    (b) 324    (c) 2916         (d) 4800
    Ans. (b)

    Q28.The square root of 0.9 is
    (a) 0.3        (b) 0.03        (c) 0.33      (d) 0.94
    Ans. (d)

    Q29.The square root of 0.121 is
    (a) 0.11    (b) 1.1        (c) 0.347        (d) 0.011
    Ans. (c)

    Q30. The square root of 0.064 is
    (a) 0.8         (b) 0.08         (c) 0.008        (d) 0.252
    Ans. (d)

    Q31. The square root of 0.4 is
    (a) 0.2     (b) 0.02     (c) 2        (d) 0.632    (e) none of these
    Ans. (d)

  • HEIGHT and DISTANCE – TRIGONOMETRY Quantitative Aptitude


  • Q32. The square root of (0.16/0.4)
    (a) 0.2        (b) 0.02        (c) 0.632     (d) (2 root 5)/ 5
    Ans. (c)

    Q33. A general of army wants to form a solid square from 36562 armies. After arrangement, he found some armies left. How many armies were left?
    (a) 36         (b) 65        (c) 81     (d) 97
     Ans. (c)

    Q34. 1250 oranges were distributed among a group of girls of a class. Each girl got twice as many oranges as the number of girls in that group. The number of girls in the group was:
    (a) 25        (b) 45        (c) 50     (d) 100
    Ans. (a)

    Q35. While solving a problem, Samidha squared a number and then subtracted 25 from it rather than the required that is first subtracting 25 from the number and then squaring it. But she got the right answer. What was the given number?
    (a) 13      (b) 38    (c) 48      (d) cannot be determined      (e) none of these
    Ans. (a)

    Q36. Three–fifth of the square of a certain number is 126.15. What is the number?
    (a) 14.5        (b) 75.69        (c) 145     (d) 210.25
    Ans. (a)

    Q37. Which smallest number must be added to 2203 to get a perfect square?
    (a) 1        (b) 3        (c) 6              (d) 8
    Ans. (c)

    Q38. What is the smallest positive integer which when multiplied by 392, gives a perfect square?
    (a) 2              (b) 3                 (c) 5                           (d) 6
    Ans. (a)
    number series questions and answers for bank exams

    Q39. What is the least number to be added to 631to make it a perfect square?
    (a) 25        (b) 30        (c) 36     (d) 45      (e) none of these
    Ans. (d)

    Q40. The least perfect square number divisible by 3, 4, 5, 6, 8 is
    (a) 900        (b) 1200        (c) 2500     (d) 3600
    Ans. (d)

    Q41. The least number to be subtracted from 16800 to make it a perfect square, is
    (a) 249        (b) 159        (c) 169     (d) 219
    Ans. (b)

    Q42. The least number by which 216 must be divided to make the result a perfect square, is
    (a) 3        (b) 4        (c) 6        (d) 9
    Ans. (c)

    Q43. The largest number of 5 digits, which is a perfect square, is
    (a) 99999        (b) 99764        (c) 99976          (d) 99856
     Ans. (d)

    Q44. The smallest number of 4 digits, which is a perfect square, is
    (a) 1000    (b) 1016        (c) 1024     (d) 1036
    Ans. (c)

    Q45. The number of digits in the square root of a 23-digit perfect square is
    (a) 11        (b) 12        (c) 13     (d) 14
    Ans. (b)

    Q46. Number of digits in the square root of 625686734489 is
    (a) 4        (b) 5        (c) 6        (d) 7
    Ans. (c)

    Q47. x/6 = 96/x, then fined the value of  x 
    (a) 16        (b) 18        (c) 22     (d) 26         (e) none of these
    Ans. (e)

    Q48. A group of students decided to collect as many paise from each member of the group as is the number of members. If the total collection amounts to Rs 22.09, the number of members in the group is:
    (a) 37        (b) 47        (c) 43                (d) 107
    Ans. (b)

    Q49. The length of diagonal of a square is 8cm. the length of the side of the square is:
    (a) 2.8cm        (b) 1.414cm        (c) 5.64cm         (d) 2cm
    Ans. (c)

    CUBE ROOTS
    Q50. The cube root of 125/216 is
    (a) 5/6        (b) 2/3        (c) 1/2         (d) 3/4
    Ans. (a)

    Q51. The cube root of 4 12/125 is
    (a) 1 3/5        (b) 1 2/5        (c) 2 2/5         (d) 1 4/5
    Ans. (a)

    Q52. The cube root of (1- 91/216) is
    (a) (1- 5/6)        (b) 5/6        (c) 2/3          (d) none of these
    Ans. (b)

    Q53. The cube root of 19683 = x* 3, then x= ?
    (a) 3        (b) 18        (c) 27        (d) 90           (e) none of these
    Ans. (e)

    Q54. The cube root of (7/ 875) is
    (a) 1/5        (b) 1/4    (c) 1/15         (d) 1/3
    Ans. (a)

    Q55. The cube root of 0.000064 is
    (a) 0.4        (b) 0.04        (c) 0.004         (d) 0.0004
    Ans. (b)

    Q56. The cube root of the square root of 0.000064 is
    (a) 0.02        (b) 0.2        (c) 2         (d) none of these
    Ans. (b)

    Q57. By what least number must 21600 be multiplied to make it a perfect cube?  
    (a) 6        (b) 10         (c) 30         (d) 60
    Ans. (b)

    Q58. What is the smallest number by which 3600 must be divided to make it a perfect cube?
    (a) 9        (b) 50        (c) 300         (d) 450
    Ans. (d)
    Sponsored link

    No comments:

    Post a Comment