Skip to main content


maths number system questions and answers

Number Topic is one of the most important topics of Quantitative Aptitude Test of all competitive and civil service examination. Approximately 4 to 5 questions are asked from this section.  Number is denoted by a group of digit call numerical. There are different types of number in number system for example Whole Number, Integers, Odd Even, Prime number, composite number etc.  Aspirant of Banking, railway and SSC Examination are advised to practices on MCQ based Questions of Number systems. Upjob.in brought some important Question which are asked in previous year Banking, SSC and other Entrance examination.
We have also published the answer key with following questions. Hope following questions will be helpful in your preparation.
Q1. The difference between the local value and face value of 6 in the numeral 586723 is:
(a) 723      (b) 6717     (c) 5994      (d) None of these
Ans. (c)

Q2. The place value of 7 in the numeral 634721 is:
(a) 7             (b) 721         (c) 714                        (d) 700
Ans. (d)

Q3. The difference between the place values of 8 in the numeral 6283481 is:
(a) 0            (b) 83400         (c) 79920                (d) 753
 Ans. (c)

Q4. The unit digit in (584*428*667*213) is:
(a) 2             (b) 3            (c) 4                        (d) 5
Ans. (a)

Q5. If the unit digit in (549* 56* 28x* 684) be 8, then what digit will be there in place of x?
(a) 4             (b) 3            (c) 2                        (d) 1
Ans. (b)

Q6. 1/2+ 1/6+ 1/12+ 1/20+ 1/30+……….. + 1/n (n+1) =?
(a) 1/n             (b) 1/(n+1)            (c) 2(n-1)/n                       (d) n/(n+1)
Ans. (d)

Q7. 1/1.4 + 1/4.7 + 1/7.10 + 1/10.13 + 1/13.16 =?
(a) 1/3             (b) 5/16            (c) 3/8                        (d) 41/7280
Ans. (b)

Q8. (45 + 46 + 47+ ……..+ 113 + 114+ 115) =?
(a) 5600             (b) 5656            (c) 5680                        (d) 4000
Ans. (c)

Q9. Which of the following fractions is less than 7/8 and greater than 1/3?
(a) 1/4             (b) 23/24            (c) 11/12                        (d) 17/24
Ans. (d)

Q10. 9548+ 73 14 = 8362 + ?
(a) 8230      (b) 8410       (c) 8500         (d) 8600             (e) none of these
Ans. (c)

Q11. 11992- 7823- 456=?
(a) 3703       (b) 3813       (c) 3713       (d) 3823                (e) none of these
Ans. (c)

Q12. 83293- 7946- 150 =?
(a) 3683       (b) 73847        (c) 75097        (d) 75197          (e) none of these
Ans. (d)

Q13. 491109 – 62835 = 5014 +?
(a) 423250   (b) 424250      (c) 423260      (d) 424260       (e) none of these
Ans. (c)

Q14. 916* x * 3= 214344
(a) 78         (b) 68            (c) 84           (d) 66                     (e) none of these
Ans. (a)

Q15. 3625* ? = 1450
(a) 1/3       (b) 2/5        (c) 1/5           (d) 4/5                  (e) none of these
Ans. (b)

Q16. 1024* 976 =?
(a) 998904       (b) 999624      (c) 999804                  (d) 999424
Ans. (d)

Q17. 469157 * 9999 =?
(a) 4586970843   (b) 4686970743  (c) 4691100843               (d) 584649125
Ans. (c)

Q18. 935421 * 625 =?
(a) 575648125    (b) 584638125   (c) 584649125               (d) 585628125
Ans. (b)

Q19. 217*217 +183*183 =?
(a) 79698   (b) 80578 (c) 80698                   (d) 81268
Ans. (b)

Q20. 1008*992 =?
(a) 990936       (b) 999816      (c) 969836                  (d) 999936
Ans. (d)

Q21. 888888/888/88 =?
(a) 88889       (b) 29          (c) 44449                   (d) 11
Ans. (d)

Q22. 397 *397 + 103 *103 + 2* 397 *103 =?
(a) 249996        (b) 250000      (c) 86436                   (d) none of these
Ans. (b)

Q23. 186 *186 + 136 *136 – 2* 186 *136
(a) 2500         (b) 6696        (c) 3536                    (d) none of these
Ans. (a)

Q24. A, B, C, D are four consecutive odd integers and their average is 42. What is the product of B and D?
(a) 1860             (b) 1890            (c) 1845                        (d) none of these
Ans. (c)

Q25. The sum and product of two numbers are 12 and 35 respectively. The sum of their reciprocals is:
(a) 12/35             (b) 1/35            (c) 35/8                        (d) 7/32
Ans. (a)

Q26. If three- fifths of 60 % of a number is 36, the number is:
(a) 100             (b) 80            (c) 75                       (d) 90
Ans. (a)

Q27. By how much is 3/4th of 52 lesser than 2/3rd of 99?
(a) 27             (b) 33            (c) 39                         (d) none of these
Ans. (a)

Q28. If the difference between the reciprocal of a positive proper fraction and the fraction itself be 9/20, the fraction is:
(a) 3/5             (b) 3/10            (c) 4/5                        (d) 5/4
Ans. (c)

Q29. The first prime number is:
(a) 0             (b) 3            (c) 2                        (d) 1
 Ans. (c)

 Q30. The number of all prime numbers less than 50 is:
(a) 16             (b) 15            (c) 14                        (d) 18
Ans. (b)

Q31. Which of the following is a prime number?
(a) 33             (b) 81            (c) 93                        (d) 97
Ans. (d)

Q32. Which of the following is not a prime number?
(a) 31             (b) 61           (c) 71                        (d) 91
Ans. (d)

Q33. Which of the following number is prime?
(a) 119             (b) 187            (c) 247                        (d) none of these
Ans. (d)

Q34. Which of the following numbers is prime?
(a) 161             (b) 221            (c) 373                        (d) 437
Ans. (c)

Q35. If a and b are odd numbers, then which of the following is even?
(a) a + b             (b) a + b +1            (c) ab                        (d) ab +2
Ans. (a)

Q36. What least number of five digits is exactly divisible by 41?
(a) 10045             (b) 10004            (c) 10041                        (d) 10025
Ans. (b)

Q37. What least number must be added to 1056 to get a number exactly divisible by 23?
(a) 2             (b) 3            (c) 18                        (d) 21
Ans. (a)

Q38. The numbers 2, 4, 6, 8…….., 98, 100are multiplied together. The number of zeros at the end of the product is:
(a) 8             (b) 10            (c) 12                      (d) 16
Ans. (c)

  • SBI Bank PO Examination Practices Set English


  • Q39. First 100 multiples of 10 are multiplied together. The number of zeros at the end of the product must be
    (a) 110             (b) 111            (c) 120                        (d) 124
    Ans. (d)

    Q40. The numbers 1, 2, 3, 4, ……, 1000 are multiplied together. The number of zeros at the end of the product must be
    (a) 30             (b) 130            (c) 200                        (d) 249
    Ans. (d)


    Q41. In a division sum, the remainder is 6 and the divisor is 5 times the quotient and is obtained by adding 2 to the thrice of the remainder. The dividend is:
    (a) 42             (b) 40            (c) 80                       (d) 86
    Ans. (d)

    Q42. On dividing a certain number by 357, the reminder is 39. On dividing the same number by 17, what will be the reminder?
    (a) 0             (b) 3            (c) 11                        (d) 5
    Ans. (d)

    Q43. What number is nearest to 457 which is divisible by 11?
    (a) 450             (b) 451            (c) 460                        (d) 462
    Ans. (d)

    Q44. The number 2272 and 875 are divided by a three digit number N, giving the same remainder. The sum of the digits of N is:
    (a) 10             (b) 11            (c) 12                        (d) 13
     Ans. (a)

    Q45. The smallest number of 5 digits beginning with 3 and ending with 5 is:
    (a) 30015             (b) 31005            (c) 30005                        (d) 50003
    Ans. (c)

    Q46. If a and b is two integers and b> 0, then there exist integer’s q and r such that:
    (a) a = bq+ r, where 0 is less than or equal to r < b            
    (b) b = aq + r, where 0 < r is less than or equal to b            
    (c) b = rq + a, where 0 is less than or equal to r < b                   
    (d) none of these
    Ans. (a)

  • Simplification questions for bank exams with solutions


  • Q47. In a question on division with zero remainder, a candidate took 12 as divisor, instead of 21. The quotient obtained by him was 35, the correct quotient is:
    (a) 0             (b) 13            (c) 12                        (d) 20
    Ans. (d)

    Q48. A number when divided by 6 leaves a reminder 3. When the square of the same number is divided by 6, the remainder is:
    (a) 2             (b) 3            (c) 0                        (d) 1
    Ans. (b))

    Q49. When n is divided by 4, the remainder is 3. What will be the remainder when 2n is divided by 4?
    (a) 2             (b) 3            (c) 1                        (d) 0
     Ans. (a)

    Q50. Which of the following numbers is exactly divisible by 45?
    (a) 181560             (b) 331145            (c) 202860                        (d) 2023550
    Ans. (c)

    Q51. Which of the following numbers is exactly divisible by 99?
    (a) 3572404             (b) 135792            (c) 913464                        (d) 114345
     Ans. (d)

    Q52. If the number 653xy be completely divisible by 80, then the value of (x+y) is:
    (a) 2             (b) 3            (c) 4                        (d) 6
    Ans. (a)

    Q53. If x and y are natural numbers such that ( 3x + 7y) is a multiple of 11, then which of the following expressions is always divisible by 11?
    (a) (4x + 6y)    (b) (x +y +4)   (c) (9x +4y)                (d) (4x – 9y)
    Ans. (d)


  • PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer Quantitative Aptitude


  • Q54. How many 3 digit numbers are there, each one of which is divisible by 6?
    (a) 149          (b) 150        (c) 151        (d) 166
    Ans. (b)

    Q55. How many numbers between 200 and 600 are divisible by 4, 5 and 6?
    (a) 6            (b) 7           (c) 8         (d) 5
    Ans. (a)

    Comments

    Search

    Subscribe email here.