Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Monday, 10 April 2017

RATIO AND PROPORTION Questions Answer SSC, Bank, Railway

RATIO (Anupat) AND PROPORTION  (Samanupat) Questions Answer SSC, Bank, Railway Question paper with Answer key Solution , important Questions asked in previous year Different Competitive Civil Service Examination.

Q1. If 4a = 5b and 8b = 9c, find a: b: c.
(a) 45: 36: 32      (b) 45: 32: 36    (c) 32: 36: 45       (d) 36: 32: 45
Ans. (a)


Q2. If a/8 = b/9 = c/12, then find a: b: c.
(a) 8: 9: 12      (b) 9: 8: 12    (c) 12: 8: 9       (d) 12: 9: 8
Ans. (a)

Q3. If a: b = 1: 3, b; C = 5: 7 and c: d = 9: 8, then find a: b: c: d.
(a) 45: 36: 32: 15  (b) 45: 32: 36: 15  (c) 15: 32: 36: 45     (d) 15: 45: 63: 56
Ans. (d)

Q4. If (5x +3y): (5x-3y) = 3: 1, then x: y =?
(a) 4: 3     (b) 5: 3    (c) 6: 5       (d) 3: 2
Ans. (c)

Q5. If x: y = 5: 3, then (8x-5y): (8x+5y) =?
(a) 5: 6      (b) 5: 11    (c) 11: 5      (d) 6: 5
Ans. (b)

Q6. Find the fourth proportional to 4, 5 and 12.
(a) 45      (b) 36    (c) 32      (d) 15
Ans. (d)

Q7. Find the third proportional to 9 and 12.
(a) 26      (b) 16    (c) 15       (d) 14
Ans. (b)

Q8. Find the mean proportional between 49 and 64.
(a) 45      (b) 36    (c) 56       (d) 32
Ans. (c)

Q9. A sum of Rs 391 has been divided between A, B, C in the ratio 1/2: 2/3: 3/4, then find the share of each.
(a) 101, 135, 152     (b) 102, 136, 153   (c) 103, 137, 154     (d) 104, 136, 153
Ans. (b)

Q10. A bag contains one rupee, 50-p and 25-pcoins in the ratio 8: 9: 11, if the total money in the bag is Rs 122, find the number of coins of each type.
(a) 64, 72, 88      (b) 56, 72, 88     (c) 72, 88, 56       (d) 88, 72, 64
Ans. (a)

Q11. A mixture contains alcohol and water in the ratio 4: 3. If 7 liters of water is added to the mixture, the ratio of alcohol and water becomes 3:4. Find the quantity of alcohol in the mixture.
(a) 12 liters      (b) 13 liters    (c) 11 liters       (d) 10 liters
Ans. (a)
 
Q12. The cost of manufacturing a car is made up of three items; cost of material, labor and overheads. In a year, the cost of these items were in the ratio 4: 3: 2. Next year, the cost of material rose by 10%, cost of labor increased by 8% but the overheads reduced by 5%. Find the increase percent in the price of the car.
(a) 44/3%      (b) 44/9%    (c) 44/7%       (d) 44/5%
Ans. (b)

Q13. A and B together have Rs 1210 with them. If 4/15 of A’s amount is equal to 2/5 of B’s amount, how much amount does B have?
(a) 454      (b) 464    (c) 484       (d) 434
Ans. (c)

Q14. If a: b = 3: 4 and b: c = 8: 9, then a: c =?
(a) 1: 2     (b) 1: 3    (c) 2: 3       (d) 3: 2
Ans. (c)

Q15. If 15% of A = 20% of B, then A: B =?
(a) 4: 3     (b) 3: 4    (c) 16: 17       (d) 17: 16
Ans. (a)


Q16. If A: B = 2: 3, B: C = 4: 5 and C: D = 6: 7, then A: D =?
(a) 4: 3     (b) 15: 13    (c) 16: 35       (d) 13: 12
Ans. (c)

Q17. A: B = 1: 3, B: C = 5:7, C: D = 9: 7, then find A: B: C: D.
(a) 45: 63: 49: 15     (b) 15: 45: 63: 49   (c) 63: 45: 15: 49   (d) 63: 49: 45: 15 Ans. (b)

Q18. If A: B = 1/2: 3/8, B: C = 1/3: 5/9 and C: D = 5/6: 3/4, then A: B: C: D =?
(a) 2: 3: 4: 5      (b) 6: 8: 9: 10    (c) 8: 6: 10: 9       (d) 3: 2: 4: 5
Ans. (c)

 Q19. If A = 1/3B and B = 1/2C, then A: B: C =?
(a) 1: 3: 6     (b) 2: 3: 6    (c) 3: 2: 6       (d) 3: 1: 2
Ans. (a)

Q20. If 1/x: 1/y: 1/z = 2: 3: 5, then x: y: z =?
(a) 2: 3: 5     (b) 15: 10: 6    (c) 6: 5: 3       (d) 3: 2: 5
Ans. (b)

Q21. If (3a + 5b)/(3a – 5b) = 5, then a: b =?
(a) 2: 1     (b) 5: 2    (c) 3: 5       (d) 3: 2
 Ans. (b)

Q22. If 7: x:: 17.5 : 22.5, then x=?
(a) 5.5     (b) 7.5    (c) 6       (d) 9
Ans. (d)

Q23. If 0.4: 1.4:: 1.4 : x, then x=?
(a) 49     (b) 4.9    (c) 0.49       (d) 0.4
Ans. (b)

Q24. If 1/5: 1/x:: 1/x : 1/1.25, then x=?
(a) 1.5     (b) 2.5    (c) 2       (d) 3.5
Ans. (b)

  • Decimal fractions worksheets questions Math Preparation Quantitative Aptitude
  • Sample Question Paper SBI PO for reasoning with Answer key


  • Q25.If ab = 36, then which of the following is correct?
    (a) a: 9 = 4:b   (b) 9: a = 4: b    (c) a: 18 =b :3      (d) a: 6 = b:6
    Ans. (a)

    Q26. If 20% of (P+Q) = 50% of (P-Q), then P:Q =?
    (a) 5: 7     (b) 5: 6    (c) 7: 3       (d) 7: 8
    Ans. (c)

    Q27. If a: b = c: d = e: f = 1: 2, then fined the value of (3a + 5c + 7e) : (3b + 5d + 7f).
    (a) 2: 1     (b) 1: 4   (c) 1: 5       (d) 1: 2
    Ans. (d)

    Q28. What number has to be added to each term of 3:5 to make the ratio 5: 6.
    (a) 6     (b) 7    (c) 12       (d) 13
    Ans. (b)

    Q29. The ratio of boys and girls in a school is 3: 2, when 6 more girls join then ratio becomes 6: 5. How many boys are there in the school?
    (a) 24     (b) 50    (c) cannot be determined        (d) none of these
    Ans. (d)

    Q30. In a school, the ratio of boys and girls is 4:5. When 100 girls leave the school, the ratio becomes 6: 7. How many boys are there in the school?
    (a) 1300     (b) 1500    (c) cannot be determined        (d) none of these
    Ans. (d)

  • SBI Bank PO Examination Practices Set English
  • KVS Exam Question Paper Download PDF 2017 Kendriya Vidyalaya


  • Q31. Instead of dividing Rs 117 among P, Q, R in the ratio 1/2: 1/3: 1/4, by mistake it was divided in the ratio 2: 3: 4. Who gained in the transaction? 
    (a) Only P     (b) only Q    (c) Only R        (d) Both Q and R
    Ans. (d)

    Q32. The ratio of earnings of A and B is 8: 9. If the earnings of A is increases by 50% and the earning of B is decreases by 25%, the new ratio of their earnings is 16: 9. What are A’s earnings?
    (a) Rs 22000     (b) Rs 50000    (c) cannot be determined        (d) none of these
    Ans. (c)

    Q33. Two numbers are in the ratio of 3: 5, if each number is increased by 10, the ratio becomes 5:7. The numbers are:  
    (a)  3, 5     (b) 7, 9    (c) 13, 22       (d) 15, 25
    Ans. (d)

    Q34. Two numbers are in the ratio 1 1/2 : 2 2/3, when each one of them is increased by 15, their ratio becomes 1 2/3 : 2 1/2. The larger of the number is: 
    (a) 27     (b) 36    (c) 48        (d) 64
    Ans. (c)

    Q35. A fraction bears the same ratio to 1/27 as 3/7 does to 5/9. The fraction is:
    (a) 7/45     (b) 1/35    (c) 45/7         (d) 5/21
    Ans. (b)

    Q36. If a carton containing a dozen mirrors is dropped, which of the following cannot be the ratio of  broken mirrors to unbroken mirrors:
    (a) 2: 1     (b) 3: 1    (c) 3: 2        (d) 7: 5
    Ans. (c)

  • Mahila Paryavekshak Exam Question Paper MP Anganwadi Supervisor


  • Q37. 94 is divided in to two parts in such a way that fifth part of the first and eighth part of the second are in the ratio 3: 4. The first part is  
    (a) 27     (b) 36    (c) 30        (d) 48
     Ans. (c)

    Q38. When 20% of a number is added to another number, the number increases by 50%. What is the ratio between the first and the second number:
    (a) 3: 2     (b) 2: 3    (c) 5: 2         (d) cannot be determined     (e) None of these
    Ans. (c)

    Q39. The sum of the squares of the three numbers which are in the ratio 2: 3: 4 is 725, what are these numbers?
    (a) 10, 15, 20      (b) 14, 21, 28     (c) 20, 15, 30         (d) 20, 30, 40
    Ans. (a)

    Q40. If A exceeds B by 40% and B is less than C by 20%, then fined A: C?
    (a) 3: 1     (b) 3: 2    (c) 26 : 25         (d) 28: 25
    Ans. (d)

    Q41. The ratio of first and second class train fairs between two stations is 3:1 and that of the number of the passengers traveling between these stations by first and second class is 1: 50. If on a particular day Rs 1325 be collected from the passengers traveling between these stations, then the amount collected from second class passengers is:
    (a) Rs 1250     (b) Rs 1000    (c) Rs 850        (d) Rs 750
    Ans. (a)
       
  • PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer Quantitative Aptitude


  • Q42. Rs 680 is divided among A, B, C such that A gets 2/3 of what B gets and B gets 1/4 of what C gets. Then, their shares are respectively:
    (a) Rs 75, Rs 325, Rs 280               (b) Rs 80, Rs 120, Rs 480                      (c) Rs 90, Rs 210, Rs 380               (d) Rs 100, Rs 200, Rs 380
    Ans. (b)

    Q43. Incomes of A, B, and C are in the ratio 7: 9: 12 and their expenditures are in the ratio 8: 9: 15. If A’s saving is 1/4 of his income, then the ratio of savings of A, B, and C is:
    (a) 56: 99: 69     (b) 99: 56: 69    (c) 69: 56: 99        (d) 99: 69: 56
    Ans. (a)

    Q44. The ratio of incomes of A and B is 5: 3 and that of their expenditures is 9: 5, if they save Rs 2600 and 1800 respectively, then their incomes are:
    (a) Rs 9000, Rs 5400                      (b) Rs 10000, Rs 6000                            (c) Rs 6000, Rs 3600                      (d) Rs 8000, Rs 4800
    Ans. (d)

    Q45. Rs 600 are divided among A, B, and C such that Rs 40 more than 2/5th of A’s share, Rs 20 more than 2/7th of B’s share and Rs 10 more than 9/17th of C’s share may all be equal. What is A’s share?
    (a) Rs 280     (b) Rs 150    (c) Rs 170        (d) Rs 200
    Ans. (b)
     
    Q46. Rs 1300 are divided among A, B, C and D in such way that:
    A’s share /B’s share = B’s share/ C’s share = C’s share/D’s share = 2/3.
    What is A’s share?
    (a) Rs 320     (b) Rs 240    (c) Rs 160        (d) Rs 140
     Ans. (c)
    Geometry Math Question Answer for Competitive Examination
    Q47. A mixture contains milk and water in the ratio 5: 1. On adding 5 liters of water, the ratio of milk to water becomes 5: 2. The quantity of milk in the original mixture is:
    (a) 16 liters      (b) 22.75 liters   (c) 25 liters        (d) 32.5 liters
    Ans. (c)

    Q48. Vessels A and B contain mixtures of milk and water in the ratio 4: 5 and 5:1 respectively. In what ratio should quantities of mixtures be taken from A to B to form a mixture in which milk to water is in the ratio 5: 4?
    (a) 2: 5     (b) 2: 3    (c) 4: 3        (d) 5: 2
    Ans. (d)

    Q49. Two vessels A and B contain milk and water mixed in the ratio 5:3 and 2: 3. When these mixtures are mixed to form a new mixture containing half milk and half water, they must be taken in the ratio:
    (a) 2: 5      (b) 3: 5   (c) 4: 5         (d) 7: 3
    Ans. (c)

    Q50. In a mixture of 60 liters, the ratio of milk and water is 2: 1. If this ratio is to be 1: 2, the quantity of water to be further added is:
    (a) 20 liters      (b) 30 liters     (c) 40 liters         (d) 60 liters
    Ans. (d)

    Q51. The sides of a triangle is in ratio 1/3: 1/4: 1/5 and its perimeter is 94 cm. The length of the smallest side is:
    (a) 18.8 cm      (b) 23.5 cm    (c) 24 cm         (d) 31.3 cm
    Ans. (c)

    Q52. The speeds of three cars are in the ratio 3: 4: 5. The ratio between the times taken by them to travel a fixed distance, is:
    (a) 3: 4: 5      (b) 5: 4: 3    (c) 12: 15: 20         (d) 20: 15: 12
    Ans. (d)

    Q53. Three equal glasses are filled with mixtures of spirit and water. The ratio of spirit and water is given below:
                   1st glass = 3: 4, 2nd glass = 4: 5 and 3rd glass = 5: 6     
     The contents of three glasses are emptied into a single vessel. What is the ratio of spirit to water in the mixture now?
    (a) 820: 1149     (b) 920: 1159    (c) 1010: 1122        (d) 1120: 1134
    Ans. (b)

    Q54. The prices of a scooter and a television set are in the ratio 8: 7. If a scooter cost Rs 4000 more than a TV set, the price of the TV set is:    
    (a) Rs 32000     (b) Rs 28000    (c) Rs 24000        (d) Rs 36000
    Ans. (b)

    Q55. Gold is 19 times as heavy as water and copper 9 times as heavy as water. The ratio in which these two metals be mixed so that the mixture is 15 times as heavy as water, is:
    (a) 1: 2     (b) 2: 3    (c) 3: 2        (d) 2: 1
      Ans. (c)

    Q56. The average age of 3 girls is 20 years and their ages are in the proportion 3: 5: 7. The age of the eldest girls is:
    (a) 20 years     (b) 28 years     (c) 35 years         (d) 30 years
    Ans. (b)

    Q57. The ratio of Mona’s and Vikas present ages is 9: 10. After 4 years, the ratio of their ages becomes 11: 12. What is Mona’s present age?
    (a) 18 years      (b) 22 years     (c) 20 years         (d) cannot be determined
    (e) none of these
    Ans. (a)
    Important Questions PERCENTAGE pratishat

    Q58. The ratio of the ages of two students is 3: 2. One is older than the other by 5 years. What is the age of the younger students?
    (a) 2 years      (b) 2 1/2 years     (c) 10 years        (d) 15 years
    Ans. (c)

    Q59. A bag contains Rs 216 in form of one rupee, 50 paise and 25 paise coins in the ratio of 2: 3: 4. The number of 50- paise coins is:
    (a) 82     (b) 120    (c) 110        (d) 144
    Ans. (d)

    Q60. A bag contains Rs 20, Rs 10 and Rs 5 notes in the ratio 1: 2: 4. If their total value is Rs 3000. Then the number of Rs 5 note is:
    (a) 50     (b) 100    (c) 150        (d) 200
    Ans. (d)

    Q61. In an alloy, the ratio of cupper and zinc is 5: 2. If 1.250 kg of zinc is mixed in 17 kg 500g of alloy, then the ratio of cupper and zinc in the alloy will be:
    (a) 1: 2     (b) 2: 1    (c) 2: 3        (d) 3: 2
    Ans. (b)

    Q62.If y varies directly as (x+3) and y = 8 when x = 1. What is the value of y when x = 2?
    (a) 6     (b) 10    (c) 12        (d) 16
    Ans. (b)

    Q63. If 0.75: x :: 5: 8, then x =?
    (a) 1.12     (b) 1.2    (c) 1.25        (d) 1.3
    Ans. (b)
    jpsc question paper judicial service Jharkhand Mains Exam

    Q62. Fourth proportional to 0.2, 0.12 and 0.3 is:
    (a) 0.13     (b) 0.15    (c) 0.18        (d) 0.8
    Ans. (c)

    Q63. Third proportional to 0.36 and 0.48 is:
    (a) 0.64     (b) 0.1728    (c) 0.169        (d) none of these
    Ans. (a)

    Q64. Mean proportional to 0.32 and 0.02 is:
    (a) 0.8     (b) 0.08    (c) 0.008        (d) 0.4
    Ans. (b)

    Q65. Mean proportional of 234 and 104 is:
    (a) 12     (b) 39    (c) 54        (d) none of these
    Ans. (d)

    Q66. If m is proportional to n and m = 5 when n = 4, then what is the value of m when n = 18?
    (a) 20     (b) 22.5    (c) 24.5        (d) 26.5
    Ans. (b)

    Q67. The sum of squares of three numbers which are in the ratio 2: 3: 4 is 725. What are these numbers?
    (a) 10, 15, 20     (b) 14, 21, 28     (c) 20, 15, 30        (d) 20, 30, 40
    Ans. (a)

    Q68. If 30% of A = 0.25 of B = 1/5 of C, then A: B: C is:
    (a) 10: 12: 15      (b) 10: 15: 12    (c) 12: 15: 10        (d) 15: 12: 10
    Ans. (a)

    Q69. A circle and a square have the same area. The ratio of the sides of the square and the radius of the circle is:
    (a) root pie : 1     (b) 1: root pie     (c) pie : 1        (d) 1: pie
    Ans. (a)

    Q70. A right cylinder and a right circular cone have the same radius and the same volume. The ratio of the height of the cylinder to that of the cone is:
    (a) 3: 5     (b) 2: 5    (c) 1: 3        (d) 3: 2
    Ans. (c)

    Q71. The surface areas of two spheres are in the ratio 1:4. The ratio of their volume is:
    (a) 1: 4     (b) 2: 1    (c) 1: 6        (d) 1: 8
    Ans. (d)

    Q72. The expenses on rice, fish and oil of a family are in the ratio of  12: 17: 3. The prices of these articles are increased by 20%, 30% and 50% respectively. The total expenses of the family are increased by:
    (a) 14 1/8%     (b) 7 1/8%    (c) 56 1/8%        (d) 28 1/8%
    Ans. (d)
    Sponsored link

    No comments:

    Post a Comment