Skip to main content


Important Questions PERCENTAGE pratishat

Percentage of Pratishat is one of the important Topic of Quantitative Aptitude test of Staff Selection Commission and Railway Examination. Approximately 4-5 Questions are based on the Percentage Topic. All those candidates who are preparing for UPSC, UPPSC Civil service Examination and other State Service Examination, they are advised to practice more and more for cracking the Question and Numerical from Percentage topics . IBPS also asked 2-4 questions in Bank PO, Bank Clerk and other bank Posts.  Simple Arithmetic Questions are also asked in Railway Recruitment Board RRB, railway recruitment Cell RRC Examination.  Upjob.in brought some of the very Important Questions related from Percentage Topics which was asked previous year examination. Hope following Question and Answer will be helpful in the preparation of Your Upcoming Civil service and other examination. 
What is Percentage: Definition?
In mathematics, a percentage is a number or ratio expressed as a fraction of 100. It is often denoted using the percent sign, "%", or the abbreviations "pct.", "pct"; sometimes the abbreviation "pc" is also used. A percentage is a dimensionless number (pure number).

Hindi of percentage or Pratishat 
प्रतिशत    1. प्रतिशतता     2. प्रतिशत दर     3 फ़ीसदी     4. लाभ     5. फ़ी सैकड़ा     6 फ़ायदा

Q1. Express 3/4 as rate percent.
(a) 25%                  (b) 35%                   (c) 50%                        (d) 75%
Ans. (d)

Q2. Evaluate 45% of 280 + 28% of 450.
(a) 250                 (b) 251                   (c) 252                       (d) 253
Ans. (c)

Q3. Which one is largest in the following?
(a) 16 2/3%                 (b) 2/15                   (c) 0.18                      
Ans. (c)

Q4. What percent is 120 of 90?
(a) 125%                  (b) 135%                   (c) 133%                    (d) 133 1/3%
Ans. (d)

Q5. What percent is 5 gms of 1 kg?
(a) 25%                  (b) 0.5%                   (c) 5.0%                        (d) 75%
Ans. (b)

Q6. What percent is 150ml of 3.5 litres?
(a) 5%                  (b) 3%                   (c) 4%                        (d) 4 2/7%
Ans. (d)

Q7. The tax on a commodity is diminished by 20% and its consumption increases by 15%. Find the effect on revenue.
(a) 5%                  (b) 3%                   (c) 8%                        (d) 6%
Ans. (c)

Q8. The population of a town is 176400. It increases annually at the rate of 5% p. a. What will be its population after 2 years?
(a) 194481            (b) 194081                (c) 194491                        (d) 194401
Ans. (a)

Q9. The population of a town is 176400. It increases annually at the rate of 5% p. a. What was it 2 years ago?
(a) 164481            (b) 164081                (c) 160000                       (d) 160091
Ans. (c)

Q10. The value of a machine depreciates at the rate of 10% per annum. If its present value is Rs 81000, what will be its value after 3 years?
(a) 59049            (b) 59490                (c) 594491                        (d) 594401
Ans. (a)

Q11. The value of a machine depreciates at the rate of 10% per annum. If its present value is Rs 81000, what was its value 2 years ago?
(a) 100000            (b) 10000               (c) 110000                        (d) 12000
Ans. (a)

Q12. (43% of 2750) – (38% of 2990) =?
(a) 43.6           (b) 46.3          (c) 44.7        (d) 49.3              (e) none of these
Ans. (b)

Q13. (9% of 386) * (6.5% of 144) =?
(a) 328.0065  (b) 333.3333    (c) 325.1664    (d) 340.1664    (e) none of these
Ans. (c)

Q14. 40% of? =240
(a) 60           (b) 6000          (c) 960        (d) 600              (e) none of these
Ans. (d)

Q15. 12% of 980 - ?% of 450 = 30% of 227
(a) 14          (b) 17          (c) 11       (d) 8              (e) none of these
Ans. (c)

Q16. (0.5% of 640) * (1.3% of 350) =?
(a) 12.56           (b) 13.44        (c) 14.44        (d) 14.56        (e) none of these
Ans. (d)

Q17. 80% of 50% of 250% of 34=?
(a) 38           (b) 40          (c) 42.5        (d) 43              (e) none of these
Ans. (e)

Q18. (12% of 580) +? = 94
(a) 24.4           (b) 26.4          (c) 28.4        (d) 30.4              (e) none of these
Ans. (a)
pratishat nikalna प्रतिशत के सूत्र सवाल  गणित  के प्रश्न

Q19. (50 + 50% of 50) =?
(a) 50          (b) 75          (c) 100        (d) 150             (e) none of these
Ans. (b)

Percentage question of ssc  in Hindi  with solutions and answers  tricks
Q20. How is 1/2% expressed as a decimal fraction?
(a) 0.0005           (b) 0.005          (c) 0.05       (d) 0.5             
Ans. (b)

Q21. How is 3/4 expressed as percentage?
(a) 0.75%           (b) 7.5%          (c) 60%        (d) 75%         
Ans. (d)

Q22. x% of x is the same as 10% of
(a) x/10           (b) x square /10          (c) x cube /10        (d) none of these
Ans. (b)

Q23. If a exceeds b by x%, then which of the following is correct?
(a) (a-b) =x/100    (b) b = a +100x   (c) a= bx/ (100 +x)   (d) a = (b + bx/100)
Ans. (d)

Q24. 0.05 is how many percent of 20?
(a) 25%           (b) 2.5%           (c) 0.25%        (d) 0.025%             
Ans. (c)

Q25. What is 25% of 25% equal to?
(a) 6.25           (b) 0.625          (c) 0.0625       (d) 0.00625            
Ans. (c)

Q26. What percent of 7.2kg is 18gms?
(a) 0.025%           (b) 0.25%          (c) 2.5%        (d) 25%       (e) none of these
Ans. (b)
  • Geometry Math Question Answer for Competitive Examination

  • Q27. If 31% of a number is 46.5, then the number is
    (a) 150           (b) 155          (c) 160        (d) 165              (e) none of these
    Ans. (a)

    Q28. What percent is 3% of 5%?
    (a) 15%           (b) 1.5%          (c) 0.15%       (d) 0.015%       (e) none of these
    Ans. (e)

    Q29. If 37 ½% of a number is 900, then 62 1/2% of the number is:
    (a) 1200           (b) 1350          (c) 1500        (d) 540              (e) none of these
    Ans. (c)

     Q30. x% of y is y% of ?
    (a) x           (b) 100x          (c) x/100        (d) y/100              (e) none of these
    Ans. (a)

    Q31. By how much is 30% of 80 greater than 4/5th of 25?
    (a) 2           (b) 4          (c) 10       (d) 49.3              (e) none of these
    Ans. (b)

    Q32. A number decreased by 27 1/2% gives 87. The number is
    (a) 58           (b) 110          (c) 120        (d) 135              (e) none of these
    Ans. (c)

    Q33. p is 6 times as large as q. The percent that q is less than p, is
    (a) 60%     (b) 90%      (c) 16 2/3%       (d) 83 1/3%       (e) none of these
    Ans. (d)

    Q34. 25% of a number is less than 18% of 650 by 19. The number is
    (a) 380.8           (b) 392          (c) 450        (d) 544              (e) none of these
    Ans. (b)

    Q35. Hari’s income is 20% more than madhu’s income. Madhu’s income is less than Hari’s income by 
    (a) 15%           (b) 16 2/3%          (c) 20%        (d) 22%
    Ans. (b)

    Q36. Two numbers are less than a third number by 30% and 37% respectively. How much percent is the second number less than the first?
    (a) 10%           (b) 15%          (c) 20%        (d) 25%
    Ans. (a)

    Q37. 605 sweets were distributed equally among children in such a way that the number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How many sweets did each child receive?
    (a) 11      (b) 24    (c) 45        (d) can not be determined        (e) none of these                            
    Ans. (a)

    Q38. 1 litre of water is added to 5 litres of alcohol – water solution containing 40% alcohol strength. The strength of alcohol in the new solution will be
    (a) 30%          (b) 33 1/3%         (c) 33 2/3%        (d) 33%       
    Ans. (b)

    Q39. one litre of water is evaporated from 6 litres of a solution containing 5% salt. The percentage of salt in the remaining solution is:
    (a) 4 4/9%           (b) 5 5/7%          (c) 5%        (d) 6%
    Ans. (d)


    Q40. 3 litres of water is added to 15 litres of a mixture of a 20%solution of alcohol in water. The strength of alcohol is now:
    (a) 12 1/2%           (b) 16 2/3%         (c) 24%        (d) 16%
    Ans. (b)

    Q41. If 20% of A = 30% of B = 1/6 of C, then A: B: C is
    (a) 2: 3: 16           (b) 3: 2: 16         (c) 10: 15: 18        (d) 15:10: 18
    Ans. (d)

    Q42. If 25% of 13/12of a certain number is 520, then what is 60% of that number?
    (a) 1252         (b) 1152         (c) 1552       (d) 1225                (e) none of these
    Ans. (b)

    Q43. In an examination, 65% of the total examinees passed. If the number of failures is 420, the total number of examinees is:
    (a) 500           (b) 1200        (c) 1000        (d) 1625
    Ans. (b)

    Q44. The ratio of the number of boys and girls is 3:2. If 20% of the boys and 30% of the girls are scholarship holders, then the percentage of students who do not get scholarship, is:
    (a) 50           (b) 72         (c) 75       (d) 76
    Ans. (d)

    Q45. The expenses on rice, fish and oil of a family are in the ratio 12: 17: 3. The prices of these articles are increased by 20%, 30% and 50% respectively. The total expenses of the family on these articles are increased by:
    (a) 14 1/8%           (b) 7 1/8%         (c) 56 1/8%        (d) 28 1/8%
    Ans. (d)
     
    Q46. 5% of income of A is equal to 15% of income of B and 10% of income of B is equal to 20% of income of C is Rs 2000. What is the total income of A, B and C?
    (a) Rs 14000            (b) Rs 16000         (c) Rs 18000        (d) Rs 12400
    Ans. (c)

    Q47. A and B are two fixed points 5 cm apart and C is a point on AB such that AC = 3 cm. If the length of AC is increased by 6%, the length of CB is decreased by:
    (a) 6%           (b) 7%         (c) 8%        (d) 9%
    Ans. (d)

    Q48. The length of a rectangle is increased by 10% and breadth decreased by 10% then, the area of new rectangle is
    (a) Neither increased nor decreased            (b) increased by 1%      
    (c) Decreased by 1%                                   (d) decreased by 10%
    Ans. (c)
  • Decimal fractions worksheets questions Math Preparation Quantitative Aptitude


  • Q49. A typist uses a paper 30cm by 15 cm. He leaves a margin of 2.5 cm at the top as well as at the bottom and 1.25 cm on either side. What percentage of paper area is approximately available for typing?
    (a)  65%           (b) 70%         (c) 80%        (d) 60%
     Ans. (b)

    Q50. If the side of a square is increased by 25%, then the area is increased by:
    (a) 25%           (b) 55%         (c) 40.5%        (d) 56.25%
    Ans. (d)

    Q51. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. These two numbers are in the ratio:
    (a) 2: 5           (b) 4: 5         (c) 6: 7        (d) 3: 5
    Ans. (b)

    Q52. When a number is first increased by 10% and then reduced by 10%. The number:
     (a) does not change           (b) decreases by 1%         
    (c) increases by 1%           (d) none of these
    Ans. (b)

    Q53. A period of 4 hours 30 min is what percent of a day?
    (a) 18 3/4%           (b) 16 2/3%         (c) 20%        (d) 19%
    Ans. (a)

    Q54. A bucket contains 2 liters more water when it is filled 80% in comparison when it is filled 662/3%. What is the capacity of the bucket?
    (a) 10 liters            (b) 15 liters          (c) 66 2/3 liters         (d) 20 liters
    Ans. (b)

    Q55. Out of 100 students, 50 failed in English and 30 in mathematics. If 12 students fail in both English and Mathematics, then the number of students who passed in both the subjects is
     (a) 26            (b) 28          (c) 30         (d) 32
    Ans. (d)

    Q56. In a school, 40% of the students play football and 50% play cricket, If 18% of the students play neither football nor cricket, the percentage of students playing both is
    (a) 40%            (b) 32%          (c) 22%         (d) 8%
    Ans. (d)

    Q57. The price of of petrol is increased by 25%. By how much percent a car owner should reduce his consumption of petrol so that the expenditure on petrol would not be increased?
    (a) 25%            (b) 30%          (c) 50%          (d) 20%
    Ans. (d)

    Q58. The price of sugar is increased by 20%. If the expenditure is not allowed to increase, the ratio between the reduction in consumption and the original consumption is
    (a) 1: 3            (b) 1: 4          (c) 1: 6         (d) 1: 5
    Ans. (c)

     Q59. In measuring the sides of rectangle errors of 5% and 3%in excess are made. The error percent in the calculated area is
    (a) 8.35%            (b) 7.15%          (c) 8.15%         (d) 6.25%
    Ans. (c)

    Q60. Water tax is increased by 20% and its consumption is decreased by 20%. The increase or decrease in the expenditure is:
    (a) no change   (b) 5% decrease c) 4% increase    (d) 4%decrease
    Ans. (d)

    Q61. If the numerator of a fraction is increased by 140% and its denominator is increased by 150%, the resultant fraction is 4/15, what is the original fraction?
    (a) 3/5       (b) 5/16      (c) 2/9    (d) 3/10             (e) none of these
    Ans. (e)

    Q62. After reducing the salary of a man by 50%. It is increased by 50%. The loss is:
    (a) 20%       (b) 22%      (c) 25%    (d) 50%             (e) none of these
    Ans. (c)

    Q63. From the salary of a worker, 10% is deduced as house rent, 15% of the rest he spends on children’s education and 10% of the balance, he spends on cloths. After this expenditure, he is left with Rs 1377. His salary is:
    (a) Rs 2000       (b) Rs 2040       (c) Rs 2100    (d) Rs 2200         
    Ans. (a)

    Q64. Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100kg of fresh fruits?
    (a) 32 kg       (b) 40 kg      (c) 52 kg    (d) 80 kg            (e) none of these
    Ans. (b)
     
    Q65. Fresh grapes contain 80% water while dry grapes contain 10% water. If the weight of dry grapes is 250 kg, what was its total weight when it was fresh?
    (a) 1000 kg       (b) 1100 kg      (c) 1125 kg    (d) 1225 kg     (e) none of these
    Ans. (c)
      
  • Coordinate geometry problems and solutions Simple Question Answer


  • Q67. In two successive years, 100 and 75 students of a school appeared at the final examination. Respectively 75% and 60% of them passed. The average rate of pass is:
    (a) 68 4/7%       (b) 78%      (c) 80%    (d) 80 1/2%             (e) none of these
    Ans. (a)

    Q68. The wheat sold by a grocer contains 10% low quality wheat. What quantity of good quality wheat should be added to 150 kg of wheat so that the percentage of low quality wheat becomes 5%?
    (a) 50 kg       (b) 85 kg      (c) 135 kg   (d) 150 kg             (e) none of these
    Ans. (d)

    Q69. Of the 100 inhabitants of a town, 60% are males of whom 20% are literate. If of all the inhabitants, 25% are literate, then what percent of the females of the town are literate?
    (a) 22.5%       (b) 27.5%      (c) 32.5%    (d) 37.5%          (e) none of these
    Ans. (c)
     
    Q70. The sum of two numbers is 2490. If 6.5% of one number is equal to 8.5% of the other, then the number are:
    (a) 989, 1501      (b) 1011, 1479      (c) 1401, 1089    (d) 1411, 1079            
    Ans. (d)

    Q71. A number is first increased by 20% and then reduced by 20%. What would be the percentage change in the number?
    (a) 0%       (b) 2% decrease       (c) 4% decrease     (d) 4% increase        
    Ans. (c)

    Q72. A reduction of 20% in the price of rice enables a person to buy 3.5 kg more rice for Rs 385. The original price of rice is:
    (a) Rs 20 per kg  (b) Rs 22.50 per kg    (c) Rs 25 per kg   (d) Rs 27.50 per kg            
    Ans. (d)

    Q73. In an election between two candidates, 75% of the voters cast their votes, out of which 2% of the voters were declared invalid. A candidate got 9261votes which were 75% of the total valid votes. The total number of voters enrolled in that election was:
    (a) 16000      (b) 16400      (c) 16800    (d) 18000             (e) none of these
    Ans. (c)

    Q74. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes. 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500. the number of  valid votes that the other candidate got, was
    (a) 2700       (b) 2900      (c) 3000    (d) 3100             (e) none of these
    Ans. (a)

    Q75. In an election between the two candidates, the candidates who gets 30% of the votes polled is defeated by 16000 votes. What is the total number of votes polled?
    (a) 24000       (b) 28000      (c) 30000    (d) 40000          (e) none of these
    Ans. (d)

    Q76. Three candidates in an election received 1136, 7636 and 11628votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?
    (a) 11.6%       (b) 60%      (c) 76.4%    (d) 12%             (e) none of these
    Ans. (e)
     
    Q77. The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3 years ago. If its present value is Rs 8748, its purchase price was
    (a) Rs 10000   (b) Rs 11000  (c) Rs 12000    (d) Rs 14000    (e) none of these
    Ans. (c)

    Q78. The value of a plant depreciates by 10% annually. If the present value of the plant is Rs 100000, then what will be its value after 2 years?
    (a) Rs 8000   (b) Rs 10000   (c) Rs 18000   (d) Rs 81000      (e) none of these
    Ans. (d)

    Q79. The population of a town was 160000 three years ago. If it is increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population is:
    (a) 177000       (b) 177366      (c) 177461    (d) 177596        (e) none of these
    Ans. (b)

     Q80. A building worth Rs 133100is constructed on land worth Rs 72900. After how many years will the value of both be same if land appreciates at 10% p.a. and building depreciates at 10% p.a.
    (a) 1 1/2 years  (b) 2 years    (c) 2 1/2 years     (d) 3 years    (e) none of these
    Ans. (d)

    Q81. If the numerator of a fraction is increased by 250% and the denominator is increased by 400%. The resultant fraction is 7/19. What is the original fraction?
    (a) 10/19       (b) 5/9      (c) 9/5    (d) 19/7             (e) none of these
    Ans. (a)

    Q82. The price of a certain item is increased by 15%. If a consumer wants to keep his expenditure on the item same as before, how much percent must he reduce his consumption of that item?
    (a) 10 20/23%       (b) 13 1/23%      (c) 16 2/3%    (d) 15%   (e) none of these
    Ans. (b)

    Q83. The length of a rectangle is increased by 60%. By what percent would the width have to be decreased to maintain the same area?
    (a) 37 1/2 %       (b) 60%      (c) 75%    (d) 66 2/3 %             (e) none of these
    Ans. (a)

    Q84. The radius of a circle is increased by 1%. The percentage increase in area is:
    (a) 1 %       (b) 1.1%      (c) 2%    (d) 2.01 %             (e) none of these
    Ans. (d)

  • Average Simple Question Answer Objective -Math Preparation for Bank, SSC, Railway


  • Q85. For a sphere of radius 10cm, the numerical value of the surface area is how many percent of the numerical value of its volume? 
    (a) 24 %       (b) 26.5%      (c) 45%    (d) 30 %             (e) none of these
    Ans. (d)

    Q86. If the side of a square is increased by 30%, then its area is increased by
    (a) 9 %       (b) 30%      (c) 69%    (d) 60 %             (e) none of these
    Ans. (c)

     Q87. The length and breadth of a square are increased by 30% and 20% respectively. The area of the rectangle so formed exceeds the area of the square by:
    (a) 20% %       (b) 36%      (c) 50%    (d) 56 %             (e) none of these
    Ans. (d)
       
    Q88. The price of rice has increased by 60%. In order to restore to the original price, the new price must be increased by
    (a) 33 1/3%   (b) 37 1/2%      (c) 40%    (d) 45%      (e) none of these
     Ans. (b)

    Q89. In an examination, a student scored 30% marks in the first paper out of a total of 180. How much should he scored in the second paper out of a total of 150, if he is to get an overall average of at least 50%.
    (a) 74 %       (b) 70%      (c) 76%    (d) 80 %             (e) none of these
    Ans. (a)

    Q90. A man’s wages were decreased by 50%. Again the reduced wages were increased by 50%. He has a loss of:
    (a) 0%       (b) 0.25%      (c) 2.5%    (d) 25%             (e) none of these
    Ans. (d)

    Q91.If A’s salary is 30% more than that of B. Then how much percent is B’s salary less than that of A?
    (a) 30%       (b) 25%      (c) 23 1/13 %    (d) 33 1/3 %          (e) none of these
    Ans. (c)

    Q92. If the numerator of the fraction is increased by 20% and the denominator be diminished by 10%, the value of the fraction becomes 16/21.  The original fraction is:
    (a) 3/5       (b) 4/7     (c) 2/3    (d) 5/7             (e) none of these
    Ans. (b)


    Q93. After spending 40% in machinery, 25% in building, 15% in raw material and 5% on furniture, Harilal had a balance of Rs 52200. The money with him was:      
    (a) Rs 260000   (b) Rs 289000 (c) Rs 348000(d) Rs 556000 (e) none of these
    Ans. (c)

    Q94. After deducting a commission of 5% a T.V. set costs Rs 38380. Its gross value is:
    (a) Rs 40000   (b) Rs 36461    (c) Rs 40360    (d) Rs 40400  (e) none of these
    Ans. (d)

    Q95. In an examination, 65% of the total examinees passed. If the number of failures is 420, the total number of  examinees is:
    (a) 567    (b) 693  (c) 1000(d) 1200         (e) none of these
    Ans. (d)

    Q96. In an examination, 42% students failed in Hindi and 52% failed in English. If 17% failed in both the subjects, the percentage of those who passed in both the subjects is:
    (a) 23%     (b) 27%     (c) 34%    (d) 40%             (e) none of these
    Ans. (a)

    Q97. There were 600 students in a school. Each offered either English or Hindi or both. If 75% offered English and 45% Hindi, how many offered both?
    (a) 48     (b) 60    (c) 120 (d) 80             (e) none of these
    Ans. (c)

    Q98. The boys and girls in a college are in the ratio 3:2. If 20% of the boys and 25% of the girls are adults, the percentage of the students who are minor is:
    (a) 58%      (b) 67.5%    (c) 78%   (d) 82.5%           (e) none of these
    Ans. (c)

    Comments

    Search

    Subscribe email here.