Skip to main content


PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer Quantitative Aptitude

PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer   With solution aptitude formulas tricks Important Topics for banking Examination, SSC Graduate Level examination, Railway Examination and other Insurance company Examination. 

Q1. Ram, Shyam and Kamal together started a business in a partnership. The ratio of their capitals is 3: 4: 7. If their annual profit be Rs 21000, what will be Kamal’s profit in this profit?
(a) Rs 12500     (b) Rs 10500    (c) Rs 15000        (d) Rs 10000
Ans. (b)

Q2. Amit started a business investing Rs 25000. After 3 months, Vinay joined him with a capital of Rs 30000. At the end of the year, they make a profit of Rs 19000. What will be Amit share in the profit?
(a) Rs 9423    (b) Rs 10250    (c) Rs 12500    (d) Rs 14000   (e) none of these
Ans. (e)

Q3. A, B and C subscribe Rs 50000 for a business. A subscribes Rs 4000 more than B and B Rs 5000 more than C. Out of a total profit of Rs 35000, A receives:
(a) Rs 8400     (b) Rs 11900    (c) Rs 13600        (d) Rs 14700
Ans. (d)

 
Q4. A,B and C started a business, each investing Rs 20000. After 5 months, A withdrew Rs 5000, B Rs 4000 and C invested Rs 6000 more. At the end of the year, a total profit of Rs 69900 was recorded, What is the share of B?
(a) Rs 21200     (b) Rs 20500    (c) Rs 27300        (d) Rs 28200
 Ans. (a)
    

Q5. A, B and C are three partners in a business. If A’s capital is equal to twice B’s capital and B’s capital is three times C’s capital. The ratio of the capitals of A, B and C is:
(a) 2: 1: 3     (b) 1: 2: 6    (c) 6: 3:1        (d) 1: 3: 6
Ans. (c)
  
Q6. Three partners A, B and C in a business invested money such that:
                 6 (A’s capital) = 8 (B’s capital) = 10 (C’s capital)
Then the ratio of their capitals is:
(a) 3: 4: 5     (b) 12: 15: 20    (c) 20: 15: 12        (d) 6: 8: 10
Ans. (c)

Q7. A, B, C enter into partnership and their capitals are in the proportion 1/3: 1/4: 1/5. A withdraws half his capital at the end of 4 months. Out of a total annual profit of Rs 8470, A’s share is:
(a) Rs 2520     (b) Rs 2800    (c) Rs 3150        (d) Rs 4120
Ans. (b)

Q8. In a partnership, A invests 1/6 of the capital for 1/6 of the time, B invests 1/3 of the capital for 1/3 of the time and C, the rest of the capital for the whole time, out of a profit of Rs 23000, B’s share is:
(a) Rs 5000     (b) Rs 4800    (c) Rs 3150        (d) Rs 4000
Ans. (d)
Q9. A, B and C starts a business. A invests 3 times as much as B invests   and B invests two- third of what C invests. Then, the ratio of capitals of A, B and C is:
(a) 3: 9: 2     (b) 6: 10: 15    (c) 5: 3: 2        (d) 6: 2: 3
Ans. (d)

Q10. X, Y, Z are three partners in a business. If twice the investment of X is equal to thrice the capital of Y and the capital of Y is 4 times the capital of Z, then out of a total profit of Rs 29700, the share of B is:
(a) Rs 14000     (b) Rs 18000    (c) Rs 10800        (d) Rs 14100
Ans. (c)

Q11. A and B started a business with initial investments in the ratio 12:11 and their annual profits were in the ratio 4:1. If A invested the money for 11 months. B invested the money for:
(a) 3 months      (b) 4 months     (c) 5 months         (d) 6 months
Ans. (a)

Q12. A begun a business with Rs 4500 and was joined afterwards by B with Rs 5400. If the profits at the end of the year divided in the ratio 2:1. B joined the business after:
(a) 4 months    (b) 5 months    (c) 6 months        (d) 7 months
Ans. (d)
Q13. P, Q, R rented a video cassette at a rent of Rs 350. If they use it for 6 hours, 10 hours and 12 hours respectively, the rent to be paid by C is:
(a) Rs 75     (b) Rs 125    (c) Rs 135        (d) Rs 150
Ans. (d)
 
Q14. A, B, C started a shop by investing Rs. 27000, Rs 81000and Rs 72000 respectively. At the end of one year, B’s share of total profit was Rs 36000. What was the total profit?
(a) Rs 108000     (b) Rs 116000    (c) Rs 80000        (d) Rs 92000
Ans. (c)


Q15. A, B, C entered into partnership, A initially invests Rs 25 lakh and adds another 10 lakh after one year. B initially invests 35 lakh and withdraws Rs 10 lakh after two years and C invests Rs 30 lakh. In what ratio should the profits be divided at the end of 3 years?
(a) 10: 10: 9     (b) 20: 19: 18    (c) 20: 20: 19        (d) None of these
Ans. (d)
Q16. P and Q entered into partnership with capital in the ratio 4:5. After 3 months, P withdrew 1/4 of his capital and Q withdrew 1/5 of his capital. The gain at the end of 10 months was Rs 15200. P’s share in this profit is:
(a) Rs 7200     (b) Rs 6600    (c) Rs 7800        (d) Rs 8200
Ans. (b)

Q17. A and B are partners in business. A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit. Find for how long B’s money was used.
(a) 6 months      (b) 9 months     (c) 10 months         (d) 1 year
Ans. (c)

Q18. A, B, C became partners in a business by investing money in the ratio 5: 7: 6. Next year, they increase their investment by 26%, 20% and 15% respectively. Profit entered during second year should be distributed in the ratio:
(a) 21: 28: 23     (b) 26: 20: 15     (c) 31: 27: 21        (d) None of these
Ans. (a)

Q19. A is a working and B, a sleeping partners in a business. A puts Rs 12000 and B Rs 20000. A receives 10% of the profits for managing. The rest being divided in proportion to their capitals. Out of a total profit of Rs 18000, the money received by A is:
(a) Rs 6480     (b) Rs 8400    (c) Rs 7875        (d) Rs 8325
Ans. (c)

Q20. A and B invest in a business in the ratio 3:2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share is Rs 8550, then total profit is:
(a) Rs 15760     (b) Rs 15735    (c) Rs 15000        (d) Rs 15200
Ans. (c) 
PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer Quantitative Aptitude

Comments

Search

Subscribe email here.