Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Tuesday, 11 April 2017

Simplification questions for bank exams with solutions

Simplification or Sarlikaran (सरलीकरण)  is one of the very important topic for all banking PO, Clerk, IBPS RRB, Railway and other civil service examination. This topic usually in all Competitive Examination. Staff selection commission also included in the Syllabus of Combined Graduate level Examination, multi Tasking Examination, higher secondary level examination and other department examination. Approximately 5 to 10 questions are asked in Railway, NDA, NA, CDS and other Test. So candidates are advised to practice more and more for cracking the Numerical and problems of simplification. Upjob.in brought Simplification question and answer with complete solution. Hope following MCQ questions will be helpful in the preparation of your examination.
Q1. 16 11/13- 3 4/9 + 18 21/26 =?
(a) 11 23/234    (b) 23 11/234    (c) 32 49/234     (d) 49 31/234
Ans. (c)

Q2. 5 5/6 * 6 3/7+5 1/2 =?
(a) 40                       (b) 40.5                        (c) 42.5               (d) 43
Ans. (d)

Q3. (48-12*3+9) / (12-9/3) =?
(a) 4 1/3    (b) 3        (c) 2 1/3     (d) 21
Ans. (c)

Q4. (20+8*0.5) / (20-x) =12
(a) 2        (b) 8    (c) 18     (d) none of these
Ans. (c)

Q5. 4 7/8*2 4/13 =?
(a) 11 3/8    (b) 11 4/13    (c) 11 1/4     (d) 11 1/13        (e) none of these
Ans. (c)

Q6. 3/8+1/2 of 3/16=?
(a) 15/16    (b) 21/128    (c) 15/32     (d) 3/4
Ans. (c)

Q7. (7+7+7/7) / [(7+7+7)/7] =?
(a) 15/21        (b) 5        (c) 14 2/3         (d) 15 1/3
Ans. (b)

Q8. By how much does 6/ (7/8) exceed (6/7) /8 ?
(a) 6 1/8    (b) 6 3/4    (c) 7 3/4     (d) 7 5/6
Ans. (b)

Q9. 999 995/999*999=?
(a) 990809    (b) 998996    (c) 998999     (d) 999824
Ans. (b)

Q10. 9-1 2/9 of (3 3/11) / (5 1/7) of 7/9 =?
(a) 1 1/4        (b) 8         (c) 8 32/81         (d) 9
Ans. (b)

Q11. 5/8 of 24= 15/7*x, then the value of x
(a) 7/225        (b) 7        (c) 8         (d) 15
Ans. (b)

Q12. 999 1/7 + 999 2/7 + 999 3/7 + 999 4/7 + 999 5/7 + 999 6/7 = ?
(a) 2997    (b) 5979    (c) 5997     (d) 5994
Ans. (c)

Q13. (10 1/8) of (12/15) / (35/36) of (20/49) =?
(a) 17 5/12    (b) 17 8/17    (c) 20 3/25     (d) 20 103/250
Ans. (d)

Q14. 1/(1*2*3) + 1/(2*3*4) + 1/(3*4*5) + 1/(4*5*6) = ?
(a) 1/30     (b) 7/30    (c) 11/30     (d)  13/30
Ans. (b)

Q15. -7m- [3n- {8m-(4n – 10m)}] =?
(a) 11m-5n         (b)11n-11m        (c) 11n-7m          (d) 11m-7n
Ans. (d)

Q16. (1-1/3) (1-1/4) (1-1/5) …….. (1-1/99) (1-1/100) =?
(a) 1/25     (b) 1/50    (c) 1/100     (d)  2/99
Ans. (b)

Q17. (2-1/3) (2-3/5) (2-5/7) …… (2-999/1001) =?
(a) 999/1001     (b) 1003/3    (c) 1001/3     (d)  none of these
Ans. (b)

Q18. [{1+ 1/(10+ 1/10)} * {1+ 1/(10 + 1/10)}- {1-1/(10+ 1/10)} * {1- 1/(10+ 1/10)}] + [{1+ 1/ (10+ 1/10)} {1- 1/ (10 +1/10)}] simplifies to
(a) 20/101     (b) 90/101    (c) 100/101     (d)  101/100
Ans. (a)

Q19. {1+ 1/(x+1)} {1+ 1/(x+2)} {1+1/(x+3)} {1+ 1/(x+4)} =?
(a) (x+5)/(x+1)     (b) {x+1/(x+5)}    (c) 1/(x+5)     (d) (x+6)/(x+5)
Ans. (a)

Q20. [1/ (1*2)] + [1/(2*3)] + [1/(3*4)] + ……… +  [1/100*101] =?
(a) 1/100     (b) 100/101    (c) 101/102     (d) 9 9/10
Ans. (b)

Q21. (1-1/2) (1-1/3) (1-1/4) …….. (1-1/n) =?
(a) 1/n     (b) 1/(n-1)                  (c) n/(n-1)              (d) none of these
Ans. (a)

Q22. [(1/1*4) + (1/4*7) + (1/7*10) + (1/10*13) + (1/13*16)] = ?
(a) 1/3     (b) 5/16                 (c) 3/8              (d) 41/7280
Ans. (b)

Q23. {1/2 + 1/6 + 1/12 + 1/20 + 1/30 + …….. + 1/n (n+1)} =?
(a) 1/n     (b) 1/(n+1)                  (c) n/(n+1)              (d) 2(n-1)/n
Ans. (c)

Q24. If x/y = 6/5, then [6/7 – {(5x-y)/(5x+y)}] =?
(a) 1/7     (b) 2/7                  (c) 3/7              (d) 4/7
Ans. (a)
number series questions and answers for bank exams

Q25. If a/b = 4/3, then {(3a + 2b)/ (3a-2b)} =?
(a) -1     (b) 3                  (c) 5              (d) 6
Ans. (b)

Q26. If a + 1/b =1 and b +1/c =1, then c + 1/a =?
(a) 0     (b) 1/2                  (c) 1             (d) 2
Ans. (c)

Q27. If (a + 2b) =6 and ab= 4, then [2/a + 1/b] =?
(a) 1/2    (b) 1/3                 (c) 3/2         (d) 2            (e) 5/2
Ans. (c)

Q28. If a/3 = b/4 = c/7, then (a + b +c)/c =?
(a) 1/7     (b) 1/2                  (c) 2             (d) 7
Ans. (c)

Q29. If x/2y =3/2, then {(2x+y)/(x-2y)} =?
(a) 1/7     (b) 7                  (c) 7.1              (d) none of these
Ans. (b)

Q30. If a/b = 3/4 and 8a + 5b =22, then a =?
(a) 2/3    (b) 3/2                  (c) 5/8         (d) 2     (e) none of these
 Ans. (b)

Q31. If P/Q=7, then (P+Q)/(P-Q) =?
(a) 7/8     (b) 1/3                  (c) 2/3              (d) 4/3
Ans. (d)

Q32. If a/x + y/b =1 and b/y + z/c =1, then (x/a + c/z) =?
(a) 0          (b) b/y                  (c) 1             (d) y/b
Ans. (c)

Q33. If x = (1-a), y = (2a +1) and x=y, then a =?
(a) 2           (b) 1/2         (c) 0              (d) -1
Ans. (c)

Q34. If 2a +b = 5 and 3a- 4b =2, then ab =?
(a) 4     (b) 5                  (c) 2              (d) 3
Ans. (c)

Q35. If a + b =5 and 3a + 2b = 20, then (3a +b) =?
(a) 10     (b) 15                 (c) 20             (d) 25
Ans. (d)


  • SBI Bank PO Examination Practices Set English


  • Q36. (885*885*885 + 115*115*115) / (885*885 + 115*115 – 115*885) =?
    (a) 115    (b) 770                  (c) 885             (d) 1000
    Ans. (d)

    Q37. (147*147 + 147*143 +143*143) / (147*147*147 – 143*143*143) =?
    (a) 1/290     (b) 290                  (c) 1/4              (d) 4
    Ans. (c)

    Q38. {(38*38*38 + 34*34*34 + 28*28*28 – 38*34*84) / (38*38 + 34*34 +28*28 -38*34 – 34*28 -38*28)} =?
    (a) 24               (b) 32                  (c) 44             (d) 100
    Ans. (d)

    Q39. 3/48 is what part of 1/12?
    (a) 3/7               (b) 1/12                  (c) 4/3             (d) none of these
    Ans. (d)

    Q40. How many 1/8s are there in 371/2?
    (a) 300          (b) 400                  (c) 500             (d) cannot be determined
    Ans. (a)

    Q41. Two- third of 57 is how much more than one – third of 90? 
    (a) 8               (b) 38                  (c) 30            (d) 28
    Ans. (a)

    Q42. If we multiply a fraction by itself and divide the product by its reciprocal, 18 26/27is obtained. The original fraction is:
    (a) 8/27               (b) 2 2/3                  (c) 1 1/3             (d) none of these
    Ans. (b)

    Q43. The smallest fraction which should be subtracted from the sum of 1 3/4, 2 1/2, 5 7/12, 3 1/3, and 2 1/4 to make the result a whole number, is:
    (a) 5/12               (b) 7/12                  (c) 1/2             (d) 7
    Ans. (a)

    Q44. Rohit was asked to find 7/9 of a fraction. But, made a mistake of dividing the given fraction by 7/9 and got an answer which exceeded the correct answer by 8/21. The correct answer is:
    (a) 3/7               (b) 7/12                  (c) 2/21            (d) 1/3
    Ans. (b)


  • Sample Question Paper SBI PO for reasoning with Answer key


  • Q45. A boy was asked to multiply a number by 12. By mistake he multiplied the number by 21 and got his answer 63 more than the correct answer. The number was:
    (a) 7               (b) 8                 (c) 9             (d) 12
    Ans. (a)

    Q46. A farmer divides his herd of cows among his four sons so that first son gets one –half of the herd, the second son one –fourth, the third son one –fifth and the fourth son 7 cows. The total number of cows in the herd is:
    (a) 100               (b) 140                  (c) 180             (d) 240
    Ans. (b)

    Q47. A boy read 3/8th of a book on one day and 4/5th of the remainder on another day. If there were 30 pages unread, how many pages did the book contain?
    (a) 240               (b) 300                  (c) 600             (d) none of these 
    Ans. (a)

    Q48. In an objective examination of 90 questions, 5 marks are allotted for every correct answer and 2 marks are deducted for every wrong answer. After attempting all the 90 questions, a student got a total of 387 marks. The number of questions attempted wrong were:
    (a) 9               (b) 18                  (c) 27             (d) 36
    Ans. (a)

    Q49. After measuring 120 meters of a rope, it was discovered that the meter rod was 3 cm longer. The true length of the rope measured is:
    (a) 116m 40cm      (b) 121m 20cm             (c) 123m             (d) 123m 60cm
     Ans. (d)

    Q50. I paid 5 of a bill. If Rs 400 of the bill is still due, what was the total amount of the bill?
    (a) Rs 1000               (b) Rs 1200                  (c) Rs1500             (d) Rs 1800
    Ans. (a)
      
    Q51. A man has in all Rs 640 in the denominations of one – rupee, five rupee and ten rupee notes. The number of each type of notes are equal. What is the total number of notes he has?
    (a) 90               (b) 100                  (c) 120             (d) 150
    Ans. (c)

    Q52. A bag contains three type of coins- rupee coins, 50 p coins and 25 p coins, totaling 175 coins. If the total value of the coins of each kind be the same, the total amount in the bag is 
    (a) Rs 75               (b) Rs 126                  (c) Rs 175              (d) Rs 300
    Ans. (a)


  • PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer Quantitative Aptitude


  • Q53. A sum of Rs 6.25 is made up of 80 coins which are either ten- paise or five- paise. The number of five paise coins is:
    (a) 25               (b) 35                  (c) 40            (d) 45
     Ans. (b)

    Q54. A number of persons decided to raise Rs 3 lakh by equal contributions from each. Had they contributed Rs 50 each extra, the contribution would have been Rs 3.25 lakh. How many persons are there?
    (a) 400               (b) 450                  (c) 600             (d) can not be determined       (e) none of these
    Ans. (e)

    Q55. Each child from a certain school can make 5 items of handicraft in a day. If 1125 handicraft items are to be displayed in an exhibition, then in how many days can 25 children make these items?
    (a) 6 days       (b) 7 days         (c) 8 days           (d) 9 days      (e) none of these
    Ans. (d)

    Q56. On the children’s day sweets were distributed equally among 540 children. But, on that day 120 children were absent. Hence each child got 4 more sweets. How many sweets were to be distributed each child originally?
    (a) 14               (b) 18                  (c) 20             (d) 25    (e) none of these
    Ans. (a)


  • Chain Rule Unitary Method Question Answer 2017


  • Q57. In an examination, a student was asked to fine 3/14 of a number. By mistake, he found 3/4 of it. His answer was 150 more than the correct answer. The given number is:
    (a) 180               (b) 240                  (c) 280             (d) 290   
    Ans. (c)

    Q58. In a certain office 1/3 of the workers are women, 1/2 of the women are married and 1/3 of the married women have children. If 3/4 of the men are married and 2/3 of the married men have children. What part of workers is without children?
    (a) 5/18          (b) 4/9                  (c) 11/18            (d) 17/36   
    Ans. (c)

    Q59. A tree increases annually by 1/8th of its height. What will be its height after 2 years? If it stands today 64cm high?
    (a) 72cm               (b) 74cm                  (c) 81cm             (d) 85cm
    Ans. (c)

    Q60. A tin of oil was 4/5 full. When 6 bottles of oil were taken out and 4 bottles of oil poured into it, it was 3/4 full. How many bottles of oil can the tin contain?
    (a) 10               (b) 20                 (c) 30            (d) 40
    Ans. (d)

    Q61. How many digits are required for numbering the pages of a book having 300 pages?
    (a) 299               (b) 492                  (c) 789          (d) 792
    Ans. (d)



    Q62. A total of 324 coins of 20 paise and 25 paise make a sum of Rs71. The number of 25 paise coins is
    (a) 120               (b) 124                  (c) 144            (d) 200
    Ans. (b)

    Q63. A man spends 1/3 of the money with him on clothes, 1/5th of the remaining on food and 1/4 of the remaining on travel. Now he is left with Rs 100. How much did he have in the beginning?
    (a) Rs 200               (b) Rs 250                (c) Rs 300           (d) Rs 450
    Ans. (b)

    Q64. Robert weight 15 kg more than Samuel. Their combined weight is 135 kg. How much does Samuel weight?
    (a) 75 kg               (b) 62.5 kg                (c) 60 kg             (d) none of these
    Ans. (c)

    Q65. A man purchased 147 stamps of 60 paise and 35 paise. The total amount he spent was Rs 68.20. How many 35 paise stamps were purchased by him? 
    (a) 60               (b) 72                  (c) 76           (d) 80
    Ans. (d)

    Q66. If Rs 1440 is divided into two parts in which one part is 7/9 of the second, then the smaller part is
    (a) Rs 405               (b) Rs 630                  (c) Rs 810             (d) Rs 1035
    Ans. (b)

    Q67. Price of 5 chairs and 2 tables is Rs 1350. Two chairs cost as much as one table. What is the price of one chair and one table?
    (a) Rs 350               (b) Rs 450                 (c) Rs 500             (d) Rs 550
    Ans. (b)


    Q68.  A class starts at 10 a.m. and last till 1.27p.m. Four periods are held during this interval. After every period, 5 minutes are given free to the students. The exact duration of each period is:
    (a) 42 min               (b) 48 min                 (c) 51min             (d) 53 min
    Ans. (b)
         
    Q69. The difference of 1 3/16 and its reciprocal is:
    (a) 1 1/8               (b) 1 1/3                 (c) 15/16             (d) none of these
    Ans. (d)

    Q70.If 3x-5y =5 and x/(x+y) =5/7, then (x-y) =?
    (a) 3               (b) 4                 (c) 6             (d) 9
    Ans. (c)
    Sponsored link

    No comments:

    Post a Comment