Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Tuesday, 11 April 2017

number series questions and answers for bank exams

Number series is also a very important topic for the preparation of banking examination, railway and SSC examination. Number Series is also known as Term Series. Questions of Number Series follow a certain pattern in given series.  Aspirant are required to read the series of the given numerical and find out the right pattern of the Number Series. Approximately 5-6 Questions are asked from Number series in Math Subject in Examination. Number series is also part of reasoning series. 
We have uploaded the important Questions and Answers of number series.  Hope following Number Series  Question and Answer will be helpful in the preparation of Quantitative Aptitude of different Competitive examination.
Directions: find the missing term in each of the following series-
Q1. 1, 6, 15, ?, 45, 66, 91.
(a) 25        (b) 26        (c) 27     (d) 28
Ans. (d)

Q2. 2, 5, 9, 19, 37,?.
(a) 73                  (b) 75           (c) 76     (d) 78
Ans. (b)

Q3. 4, 8, 28, 80, 244, ?.
(a) 278        (b) 428        (c) 628     (d) 728
Ans. (d)

Q4. 10000, 11000, 9900, 10890, 9801, ?.
(a) 10241        (b) 10423        (c) 10781     (d) 10929
Ans. (c)

Q5. 0, 6, 24, 60, 120, 210, ?.
(a) 240        (b) 290        (c) 336     (d) 504
Ans. (c)


Q6. 4, 6, 12, 14, 28, 30, ?.
(a) 32        (b) 60        (c) 62     (d) 64
Ans. (b)

Q7. 1, 3, 3, 6, 7, 9, ?, 12, 21.
(a) 10        (b) 11        (c) 12     (d) 13
Ans. (d)

Q8. 1/2, 3/4, 5/8, 7/16, ?.
(a)  9/32        (b) 10/17        (c) 11/34     (d) 12/35.
Ans. (a)

Q9. 3, 20, 63, 144, 275, ?.
(a) 354        (b) 468        (c) 548     (d) 554
Ans. (b)

Q10. 120, 99, 80, 63, 48, ?.
(a) 35        (b) 38        (c) 39            (d) 40
Ans. (a)

Q11. 4832, 6840, 6848, ?.
(a) 7815        (b) 7846        (c) 7856     (d) 7887
Ans. (c)

Q12. 0, 2, 8, 14, ?, 34.
(a) 20        (b) 23        (c) 24     (d) 25
Ans. (c)

Q13. 28, 33, 31, 36, ?, 39
(a) 32        (b) 34        (c) 38     (d) 40
Ans. (b)

Q14. 125, 80, 45, 20, ?.
(a) 5        (b) 8        (c) 10     (d) 12
Ans. (a)

Q15. 4, 12, 36, 108, ?.
(a) 144        (b) 216        (c) 304     (d) 324
Ans. (d)

Q16. 1, 1, 2, 6, 24, ?, 720.
(a) 104        (b) 100        (c) 108     (d) 120
Ans. (d)

Q17. 240, ?, 120, 40, 10, 2.
(a) 180        (b) 240        (c) 420     (d) 480
Ans. (b)

Q18. 4, 6, 9, 13.5, ?.
(a) 17.5        (b) 19        (c) 20.25      (d) 22.75
 Ans. (c)

Q19. 2, 3, 3, 5, 10, 13, ?, 43, 172, 177. 
(a) 23            (b) 38          (c) 39                    (d) 40
Ans. (c)

Q20. 3, 15, ?, 63, 99, 143.
(a) 27        (b) 35          (c) 45                    (d) 56
Ans. (b)

Q21. 3, 7, 23, 95, ?.
(a) 62            (b) 128          (c) 479                    (d) 575
Ans. (c)

Q22. 2, 2, 5, 13, 28, ?.
(a) 49            (b) 50          (c) 51                    (d) 52
Ans. (d)

Q23. 2, 7, 27, 107, 427, ?.
(a) 1262            (b) 1707          (c) 4027                    (d) 4207
Ans. (b)

Q24. 2, 8, 16, 128, ?.
(a) 2042            (b) 2046         (c) 2048                    (d) 2056
Ans. (c)

Q25. 3, 10, 101, ?.
(a) 10101            (b) 10201          (c) 10202                    (d) 11012
Ans. (c)


  • Chain Rule Unitary Method Question Answer 2017


  • Q26. 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?.
    (a) 58965           (b) 65423              (c) 89654        (d) 96542
    Ans. (d)

    Q27. 5824, 5242, ?, 4247, 3823.
    (a) 4467                  (b) 4718                (c) 4856                     (d) 5164
    Ans. (b)

    Q28. 66, 36, 18, ?.
    (a) 3    (b) 6    (c) 8    (d) 9
    Ans. (c)

    Q29. 2, 15, 4, 12, 6, 7, ?, ?.
    (a) 8, 8        (b) 8,0        (c) 3, 8        (d) None of these
    Ans. (b)

    Q30. 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ?, ?.
    (a) 10, 10         (b) 10, 11              (c) 13, 14                 (d) 13, 16
    Ans. (a)

    Q31. 2/3, 4/7, ?, 11/21, 16/31.
    (a) 5/9        (b) 6/11        (c) 7/13        (d) 9/17
    Ans. (c)

    Q32. 4/9, 9/20, ?, 39/86.
    (a) 17/40        (b) 19/42        (c) 20/45        (d) 29/53
    Ans. (b)

    Q33. 11 1/9, 12 1/2, 14 2/7, 16 2/3, ?.
    (a) 8 1/3        (b) 19 1/2        (c) 20        (d) 22 1/3
    Ans. (c)

    Q34. 3, 10, 29, 66, 127, ?.
    (a) 164        (b) 187          (c) 216                    (d) 218
    Ans. (d)

    Q35. 2, 12, 36, 80,150, ?.
    (a) 194        (b) 210          (c) 252                    (d) 258
    Ans. (c)

    Q36. 2, 9, 28, ?, 126, 217, 344.
    (a) 50        (b) 65          (c) 70                    (d) 82
    Ans. (b)

    Directions (Question 1to10): In each of the following questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

    Q37. 5, 27, 61, 122, 213, 340, 509
    (a) 27        (b) 61          (c) 122                    (d) 509
    Ans. (a)


  • PARTNERSHIP Mathematics Questions Answer Quantitative Aptitude


  • Q38. 121, 143, 165, 186, 209
    (a) 186        (b) 143          (c) 165                  (d) 209
    Ans. (a)

    Q39. 8, 13, 21, 32, 47, 63, 83
    (a) 13        (b) 21          (c) 32                    (d) 47
    Ans. (d)

    Q40. 125, 126, 124, 127, 123, 129
    (a) 126        (b) 124          (c) 123                    (d) 129
    Ans. (d)

    Q41. 325, 259, 202, 160, 127, 105, 94
    (a) 94        (b) 127          (c) 202                    (d) 259
    Ans. (c)

    Q42. 89, 78, 86, 80, 85, 82, 83
    (a) 83        (b) 82          (c) 86                    (d) 78
    Ans. (c)

    Q43. 6, 15, 35, 77, 165, 221
    (a) 35        (b) 77          (c) 165                    (d) 221
    Ans. (c)

    Q44. 2, 5, 10, 50, 500, 5000
    (a) 5        (b) 10          (c) 50                    (d) 5000
    Ans. (d)

    Q45. 3, 7, 15, 39, 63, 127, 255, 511
    (a) 15        (b) 39          (c) 63                    (d) 127
    Ans. (b)

    Q46. 8, 14, 26, 48, 98, 194, 386
    (a) 14        (b) 48          (c) 98                    (d) 194
    Ans. (b)

    Directions (question 1 to 3): In each of the following number series, either one term is missing or is wrong, which has been given as one of the four alternatives under it . This alternative is your answer.


  • Sample Question Paper SBI PO for reasoning with Answer key


  • Q47. 2, 3, 5, 8, 13, 34
    (a) 21        (b) 25          (c) 29                    (d) 34
    Ans. (a)

    Q48. 0, 3, 8, 15, 24, 33
    (a) 8        (b) 15          (c) 26                    (d) 33
    Ans. (d)

    Q49. 1, 5, 14, 30, 55, 93
    (a) 97        (b) 95          (c) 93                    (d) 55
    Ans. (c)

    Directions (question 1 to 5): In each of the following number series, two terms have been put within brackets. Mark your answer as
    (a) if both the bracketed term are right;
    (b) If the first bracketed term is right and second is wrong;
    (c) If the first bracketed term is wrong and second is right; and
    (d) if both the bracketed term are wrong;

    Q50. 4, 6, 10, (12), 16, (14), 22
    Ans. (b)

    Q51. 3, 10, 29, (66), (127), 218
    Ans. (a)


  • SBI Bank PO Examination Practices Set English


  • Q52. 2, 3, (6), 11, 18, (30), 38
    Ans. (b)

    Q53. (2), 5, (12), 25, 41, 61
    Ans. (d)

    Q54. 4, 7, (9), 10, 13, 15, (16), 19
    Ans. (a)

    maths number system questions and answers
    Sponsored link

    No comments:

    Post a Comment