Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Wednesday, 3 August 2016

Important GK questions for SSC CGL Tier 1 Exam 2016

Important GK questions for SSC CGL Tier 27 Aug11 Sep 2016 | Latest General awareness solved question paper with answer key| previous year question paper | Model paper / Sample paper for combined graduate level examination 2016
Staff selection commission going to conduct a national level written examination for the recruitment of Combined Graduate level recruitment Tier I 2016. SSC CGL written examination will be held on 27 Aug11 Sep 2016. More then 10 lakh candidates will appear in karmachari chayan ayog, sanyukt snatak stariya pariksha 2015. all those candidates who want crack this examination they are advise to solve previous year solved question which is already published here by Upjob.in
Upjob.in brought very important questions which may be useful in last minutes preparation of combined graduate level written examination CGL tier 1 2016

Q1 Hindustan Zinc, a Vedanta Group company, and Vedanta Foundation adopted 3,056 anganwadi centres in five districts of ………….. The adoption will benefit 90,000 underprivileged children in the age group of 3-6 years for five years.
    A     Uttar Pradesh     B     Rajasthan     C     Haryana     D     Gujarat     E     None of these
Ans:B  
Q2 In the biggest oil and gas deal in a decade, Royal Dutch Shell announced acquisition of smaller British rival BG Group Plc for about USD 70 billion to create the world’s largest independent producer of LNG. Where is Royal Dutch Shell headquartered in?
    A     France     B     Netherlands     C     Germany     D     Switzerland     E     None of these
Ans:B  

Q3 Which of the following is true with respect to the South Asia Economic Focus report released by the World Bank in April 2015?
    A     Together with favorable food prices, cheaper oil has contributed to a rapid deceleration of inflation in South Asia.
    B     South Asia went from having the highest inflation rate among developing regions to having the lowest in barely one year.
    C     In India, GDP growth is expected to It could reach 8 per cent in FY 2017/18, on the back of significant acceleration of investment growth to 12 per cent during FY 2016-FY 2018.
    D     The report highlighted that India has already taken encouraging steps to decouple international oil prices from fiscal deficits and to introduce carbon taxation to address the negative externalities from the use of fossil fuels.
    E     All of these
Ans:E  

Q4 In April 2015 India and ……………… signed 17 agreements, including on the stalled nuclear project in Jaitapur in Maharashtra.
    A     Germany     B     France     C     UK     D     Switzerland     E     None of these
Ans:B  

Q5 India’s first IFSC became operational at Gujarat International Finance Tec (GIFT) City in Gandhinagar district of Gujarat in April 2015. IFSC rules allow companies incorporated outside India to raise money in foreign currencies by issuance and listing of their equity shares on stock exchanges within the IFSC, where individual and institutional investors from India and abroad, including NRIs, would be allowed to trade. What does IFSC stand for?
    A     Institutional Financial Services Centre    B     International Financial Services Centre
    C     Internal Financial Services Centre    D     Indian Financial Services Centre
    E     None of these
Ans:B  

Q6 In April 2015 West Bengal and Bihar Governor Keshari Nath Tripathi took additional charge of ……………
    A     Mizoram     B    Assam     C     Sikkim     D     Arunachal Pradesh     E     None of these
Ans:A  

Q7 In April 2015 Asteroid 316201 was named as ‘316201 Malala’ after the youngest Nobel laureate and girls’ education campaigner Malala Yousafzai. Asteroid 316201 Malala is located in the Main Belt between …………... It orbits around the Sun every 5.5 years and is more-than 2 mile wide.
    A     Mars and Jupiter     B     Mars and Venus     C     Jupiter and Saturn     D     Mars  and Earth     E     None of these
Ans:A  

Q8 Malli Mastan Babu died in April 2015. He was a famous ……………..
    A    Author     B    Singer    C    Artist    D    Mountaineer    E    None of these
Ans:D  

Q9 Dr. Mayilsamy Annadurai was in news in April 2015 because he …………
    A    assumed the office of Director, ISRO Satellite Centre (ISAC) in Bengaluru
    B    passed away
    C    was caught in a multi crore scam
    D    assumed the office of Director, Indian Institute of Management, Ahmedabad
    E    None of these
Ans:A  

Q10 Pedro Cateriano Bellido was appointed as Prime Minister of …………… in April 2015.
    A     Argentina     B     Cuba     C     Peru     D     Brazil     E     None of these
Ans:C  

Q11 In April 2015 Board of Control for Cricket in India (BCCI)  re-appointed ……………… as chairman of the Indian Premier League (IPL) Governing Council. Previously, he was IPL chairman till 2013 but had resigned from the post after the IPL ‘spot-fixing’ scandal.     A     Rajeev Shukla     B     Rahul Dravid     C     Lalit Modi     D     Narayanaswami Srinivasan     E     None of these
Ans:A  

Q12 US President Barack Obama, in April 2015, nominated prominent Indian-American businesswoman …………….. as the member of the Board of Directors of the orporation for National and Community Service for a term expiring in October 2019.
    A     Shamina Singh    B     Indra Nooyi    C     Nikki Haley    D     Kamala Harris    E     None of these
Ans:A  

Q13 Sumit Mazumder was, in April 2015, elected as the President of ……………….. for the year 2015-16. He is Chairman & Managing Director (MD) of TIL Limited.
    A     Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
    B     National Association of Software and Services Companies
    C     National Bank for Agriculture and Rural Development
    D     Confederation of Indian Industry
    E     None of these
    Ans:D  

Q14 Sunita Tomar, who became the poster girl of India's ……………. campaign after the Union ministry made a 30-second video - 'Sunita' – died at the age of 28 in April 2015.
    A     Anti-tobacco    B     Polio    C     Sanitation    D     Literacy    E     None of these
     Ans:A  

Q15 In April 2015 Minor planet was named after India’s sports legend …………….. Minor planet 4538 was discovered on 10 October 1988 by Japanese astronormer Kenzo Suzuki.
    A     Vishwanathan Anand    B     Sachin Tendulkar    C     Virat Kohli    D     Milkha Singh    E     None of these
Ans:A  

Q16 Which state government, in April 2015, decided to give “status equivalent to Cabinet Minister” to Baba Ramdev, who has been appointed as the State’s brand ambassador to promote yoga and ayurveda?
    A     Uttar Pradesh    B     Haryana    C     Gujarat    D     Madhya Pradesh    E     None of these
Ans:B  

Q17 Nobel laureate novelist Guenter Grass passed away in April 2015 at the age of 87. Grass is recognized for his efforts to revive ……… culture in the aftermath of World War II.
    A     French    B     German    C     British    D     Japanese    E     None of these
Ans:B  

Q18 This retired Lieutenant General  passed away in April 2015 at the age of 82. He was a 1971 Indo-Pak war hero and one of the most famous officers of the Indian Army. He is recipient of the Maha Vir Chakra, India’s second highest gallantry award for his personal bravery and outstanding leadership. Identify the person.
    A     Hanut Singh    B     Bikram Singh    C     V.N Singh    D     Baldev Singh
    E     None of these
Ans:A  

Q19 Retired Air Chief Marshal Hrushikesh Moolgaonkar passed away in Pune at the age of 95. Which of the following is true about him?
    A     He was commissioned in the Royal Indian Air Force on 30 Nov 1940. He served in the Indian Air Force for 38 Years during which he fought bravely against the Japanese Army in 1941.
    B     For his dedication in Kashmir Operation in 1948 and exceptional gallantry and leadership during the famous Battle of Zoji La, he was awarded the Mahavir Chakra in 1948.
    C     He was the captain of the first flight of four Ouragan fighters flown to India from France. At that time he became the first Indian to fly faster than sound, flying a Mystere-II fighter Bomber in 1951.
    D     On 01 Feb 76, he took over as Chief of the Air Staff of the Indian Air Force and took upon himself the task of bringing the IAF’s accident rate under control.
    E     All of these
Ans:E  
Q20 Legendary Tamil writer Jayakanthan passed away in April 2015 at the age of 81. He was known for charting a new course in Tamil literature with his bold and progressive works and was a recipient of various awards. Which country’s government conferred upon him Order of Friendship (2011) for his translation works?

    A     France     B     Russia     C     UK     D     US     E     None of these
Ans:B  

Q21 Kailash Vajpeyi, who passed away  in April 2015, was a renowned …………..
    A     Poet     B     Singer     C     Dancer     D     Sportsman     E     None of these
Ans:A  

Q22 Former …………….. captain and legendary cricket commentator Richie Benaud passed away in April 2015 at the age of  84.
    A     England     B     Australia     C     West Indies     D     New Zealand     E
    None of these
Ans:B  

Q23 Indian cricket icon…………….. was, in April 2015,  inducted as one of the five new members into the prestigious Laureus Sports Academy.
    A     Sunil Gavaskar     B     Kapil Dev     C     Sachin Tendulkar     D     Rahul Dravid
    E     None of these
Ans:C  

Q24 Sania Mirza, in April 2015, became  the ……….. Indian female tennis player to achieve the world number one rank in doubles category. She achieved this feat after winning WTA Family Circle Cup along with her Swiss partner Martina Hingis.
    A     First     B     Second     C     Third     D     Fourth     E     None of these
Ans:A  

Q25 Yuki Bhambri won the 15,000 US Dollar ITF Futures tournament title in April 2015. In the final he defeated Dzmitry Zhyrmont of Belarus. Which sport is being talked about?
    A     Badminton     B     Lawn Tennis     C     Golf     D     Chess     E     None of these
Ans:B  

Q26 Apurvi Chandela won Bronze medal at an international competition held at Changwon, South Korea in April 2015. Which sport is being talked about?
    A     Boxing     B     Shooting     C     Badminton     D     Snooker     E     None of these
Ans:B  

Q27 Dronavalli Harika  and Jitu Rai were in news in April 2015. Which sport are they associated with?
    A     Chess and Shooting respectively    B     Chess and Badminton respectively
    C     Badminton and Shooting respectively    D     Lawn Tennis and Shooting respectively
    E     None of these
Ans:A  

Q28 Who won the Chinese Grand Prix of Formula One on the Shanghai International Circuit in China in April 2015?
    A     Lewis Hamilton    B     Alain Prost    C     Sebastian Vettel    D     Juan Manuel Fangio    E     None of these
Ans:A  

Q29 Why was Pratap Singh, a 15-year-old Indian-origin schoolboy in the UK, in news in April 2015?
    A     He  was awarded the Institute of Physics Prize for conducting an experiment that verified an effect of Albert Einstein's theory of special relativity.
    B     He was awarded the Nobel Prize in Physics for conducting an experiment that verified an effect of Albert Einstein's theory of special relativity.
    C     He was awarded the Shanti Swarup Bhatnagar Prize for conducting an experiment that verified an effect of Albert Einstein's theory of special relativity.
    D     He was awarded the Nobel Prize in Peace.
    E     None of these
Ans:A  

Q30 This  senior lecturer at the School of Health Sciences (Nursing) at Nanyang Polytechnic (NYP), was named winner of the 2015 International Achievement Award in April 2015, thus becoming the first Singaporean to get the biennial prize since its introduction in 1999. Name the person.
    A     Subadhra Devi Rai    B     Asha Devi Rai    C     Anupama Devi Rai
    D     Pratima Devi Rai    E     None of these
Ans:A  

Q31 A 12-year-old ………………… girl, studying in Class 6 of a school in Mumbai, secured the first place in April 2015 in a  Bhagwad Gita competition organised by the International Society for Krishna Consciousness (ISKCON).
    A     Hindu     B     Christian     C     Muslim      D     Parsee     E     None of these
Ans:C  

Q32 Which of the following bagged the prestigious Golden Peacock National Quality Award for the year 2015 (globally regarded as a benchmark of corporate excellence)?
    A     Delhi International Airport Limited
    B     Chhatrapati Shivaji International Airport
    C     Bangalore International Airport Limited
    D     Hyderabad Rajiv Gandhi International Airport
    E     None of these
Ans:A  

Q33 Professor Susanta Lahiri, Chemical Sciences Division, Saha Institute of Nuclear Physics, Kolkata, received the Hevesy Medal Award in April 2015. Which of the following is true in this context?
    A     He received the award for his outstanding contributions to heavy ion induced radioisotope production, tracer packet technique, converter targets, and green chemistry.
    B     The other person to also win the award this year is Professor Kattesh V. Katti of the Cedntre for Radiological Research, University of Missouri, Columia.
    C     This premier international award named after George de HEVESY, the 1943- Chemistry Nobel Laureate, for his work on the use of isotopes as tracers in the study of chemical processes, is given to “an individual in recognition of excellence through outstanding, sustained career achievements in the fields of pure as well as applied nuclear and radiochemistry, in particular applications to nuclear analytical chemistry".
    D     Prof. Lahiri, also a professor at Homi Bhabha National Institute, published nearly 180 papers in peer-reviewed journals such as Physical Review. He is a co-creator of super heavy element 117.
    E     All of these
Ans:E  

Q34 In April 2015, Dr. Indra Bir Singh, a professor of Lucknow University, was conferred with the highest honour for Excellence for his outstanding contributions in the field of sedimentary technologies. Which awards are being talked about?
    A     National Science Awards    B     National Geoscience Awards
    C     National Physics Awards    D     National Soil Awards
    E     None of these
Ans:B  

Q35 Which state government, in April 2015, conferred its Sahitya Shiromani Samman and a cash prize of 21 lakh Rupees upon noted Hindi poet Gopal Das Neeraj?
    A     Uttar Pradesh     B     Haryana    C     Madhya Pradesh    D     Maharashtra    E     None of these
Ans:A  

Q36 Which scheme did the government launch in April 2015 to boost eco-friendly vehicles sales, aiming  to provide Rs 795 crore support till 2020 for the manufacturing and sale of electric and hybrid vehicles?
    A     FAME India        B     AUTO India     C    SMART India    D    ECO India    E    None of these
Ans:A  

Q37 Which committee was constituted by the Union Ministry of Commerce and Industry in April 2015 to simplify clearances and to examine the possibility of replacing multiple prior permissions with pre-existing regulatory mechanism?
    A     Ajay Shankar     B     Shanta Kumar     C     K.C Tyagi     D     Sitaram Yechury     E     None of these
Ans:A  

Q38 To expedite the implementation of river interlinking programme, the Central Government, in April 2015, constituted a task force under ……………… to forge a consensus amongst the states on the issue.
    A     B N Navalawala    B     Brajesh Pathak
    C     Shantaram Naik     D     Oscar Fernandes
    E     None of these
Ans:A  

Q39 Which country was, in April 2015, elected to four key subsidiary bodies of the United Nations' agency on economic and social issues, continuing its impressive record of winning elections at the world body?
    A     US     B    China    C    Japan    D    India    E    None of these
Ans:D  

Q40 World health Day was observed all over the world on April 7, 2015. What was the theme for year 2015?
    A    Food Safety    B    Water Safety    C    Organic Consumption    D    Sanitation for ll    E    None of these
Ans:A   

Sponsored link

1 comment:

  1. ssc stenographer 2015 ki exam date to 27 December hai....aap 24 January kaise kh rhe hai????i also downloaded scheme if exam but there is no change...are u confusing students ?????

    ReplyDelete