Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Thursday, 18 August 2016

uppsc food and sanitary inspector exam Question Paper

Uttar pradesh Lok Sewa Ayog going to conduct state level written screening examination for the posts of Food and Sanitary inspector. UPPSC (uttar Pradesh public service commission will conduct safai avam Khadya nirikshak bharti pariksha on 22 march 2015 at various examination center all UP. UP PSC has uploaded the official admit card (Pravesh Patra) , Call Letter / Hall ticket for the written examination of Uttar pradesh palika Kendriya Swasthya Sewa bharti pariksha  . this examination will be held under the term of Vigyapti Sankhya 112/01/DR/NMP/S-10/2013-14 dated 24 December 2014 . Written examination will be held at various examination center of Lucknow and Allahabad district . all candidates who going to appearing in Food and Sanitary inspector recruitment examination of 22/03/2015 they are advised that download there E  Admit card (Pravesh patra ) online from the official website of UP PSC which is http://uppsc.up.nic.in/AdmitCard.aspx
For downloading your admit card / call letter just enter your registration no and date birth. In case you forget your registration no then you can search your admit card via entering your Father Name, Your Name, and Date birth. if you are facing any other problem you can posts your comment here . UpJob.in will try to help you.
In case of your photo is not appear in admit card then bring two passport size photogram and one ID proof  at the examination center for reissuing the duplicate admit card .  Written examination will be stared from 9:30 am and will be completed on 11:30 Noon.
Detailed question paper pattern and syllabus is published in official notification Advt. No. : 3/2013-2014 dated 22/10/2014. as well as www.UpJob.in
UpJob.in brought previous year solved question of UPPSC Food and Sanitary inspector with complete question paper solution and answer key. Hope following model question paper / sample paper will be helpful in the preparation for General awareness / general study / and general knwolege subject. Following questions are very important questions as per as concern of Food and Sanitary inspector examination. these question were asked in UPPSC PCS J Judicial Service Civil Judge Junior Division Examination Question paper 1 of General study . If you found any wrong answer in answer key then you can posts your own answer here. For any other help,. Free study material question paper, subscribe your email for receiving all update of UpJob.in for upcoming, bank , UPSC, UPPSC, SSC, recruitment examination.
UpJob.in wishing for you for your examination.
uppsc food and sanitary inspector exam Question Paper 2016
1. The Rajya Sabha can detain the ordinary for a maximum period of
A.  14 days B.  1 month            C.  3 months D.  6 months

2. Who is the ex-officio Chairman of the Planning Commission?
A.  President B.  Prime Minister            C.  Law Minister D.  Finance Minister

3. The Panchayati Raj system under 73rd Constitutional Amendment Act, 1993 does
not apply to
A.  Nagaland, Meghalaya, Mizoram
B.  Chhattisgarh, Uttarakhand, Jharkhand
C.  Uttarakhand, Bihar, Rajasthan
D.  Karnataka, Tamil Nadu, Mizoram

4. Which State of India has made Rain water harvesting compulsory for all houses?
A.  Rajasthan    B.  Maharashtra            C.  Madhya Pradesh     D.  Tamil Nadu
5. As a non-member who can participate in the proceedings of either House of Parliament?
A.  Vice President        B.  Chief Justice            C.  Attorney General    D.  None of these

6. In the year 2010, the Election Commission of India celebrated its
A.  Silver Jubilee           B.  Golden Jubilee        C.  Diamond Jubilee     D.  Platinum Jubilee

7. Who among the following can act as presiding Officer of the House without being its
member?
A.  Speaker of the Lok Sabha  B.  Vice President of India       
C.  Chairman of the Legislative Council D.  Speaker of the Legislative Assembly

8. Who appoints the Chief Election Commission of India?
A.  Parliament   B.  Prime Minister         C.  President    D.  Vice President

9. The joint sitting of Indian Parliament for transacting a legislative business is presided over by
A.  Prime Minister of India        B.  Senior most member of Parliament
C.  Chairman of the Rajya Sabha D.  Speaker of the Lok Sabha

10. The secession of a State from the Indian Union has been barred by
A.  Constitution (35th Amendment) Act, 1974
B.  Constitution (29th Amendment) Act, 1972
C.  Constitution (22nd Amendment) Act, 1969
D.  Constitution (16th Amendment) Act, 1963

11. Who lathe first Law Officer of the Government of India’
A.  Union Law Minister            B.  Attorney General of India   
C.  Law Secretary        D.  Chief Justice of India

12. Which one of the following States was the first to introduce Panchayati Raj system?
A.  Uttar Pradesh         B.  Haryana      C.  Rajasthan    D.  West Bengal

13. The Principle of Fundamental Rights cannot be amended under Article 368, was propounded by the Supreme Court of India In
A.  Maneka Gandhi v. Union of India
B.  GolakNath v. State of Punjab
C.  Keshavanand Bharti v. State of Kerala
(U) Gopalan v. State of Madras
14. Which one of the following States does not have a bicameral legislature?
A.  Uttar Pradesh         B.  Madhya Pradesh     C.  Bihar          D.  Karnataka

15. Who presides over the Lok Sabha in the absence of the Speaker and Deputy Speaker?
A.  Leader of the opposition.    B.  Senior most member of the House
C.  A member of the six members panel determined by the Speaker
D.  Secretary General of the Lok Sabha

16. The Finance Commission, as laid down in Article 280 of the Constitution, is  constituted by
A.  Prime Minister        B.  President of India   
C.  Chief Justice of the Supreme Court of India D.  Parliament

17. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act came into force from
A.  1st April, 2008       B.  1st January, 2009    C.  1st April, 2010       D.  lstJuly, 2011

18. The Committee on Parliament which has the largest membership is
A.  the Committee on Privileges            B.  the Public Account Committee
C.  The Estimate Committee     D.  the Committee on Public Undertakings

19. The Lok Sabha Secretariat comes under direct supervision of
A.  Ministry of Home Affairs     B.  Ministry of Parliament Affairs
C.  Prime Minister’s Office       D.  Speaker of the Lok Sabha

(20). Who decides whether a bill is ‘money bill’ or not?
A.  The President          B.  The Speaker of Lok Sabha
C.  The Finance Secretary        D.  The Finance Minister

21. If the Budget of the Government does not get passed by 1st April, how is the government expenditure undertaken?
A.  Vote on credit         B.  Supplementary grant
C.  Vote on account D.  None of the above

22. Which one of the following is not one of the documents that are presented to Parliament as a part of Budget?
A.  Revenue Bill            B.  Appropriation Bill
C.  Demands for grants D.  None of the above

23. Which of the following economic subjects does not come in the ambit of Finance Commission?
A.  Division and distribution of Income tax and other taxes.
B.  Grants-in-aid to the States by the Union
C.  Distribution of Plan Revenue Resources
D.  Any other matter concerning financial relations between the Union and States

24. As compared to 2012-13, Defence spending has been increased by what percentage in the Union Budget for 2013-14?
A.  12.1% B.  13.1% C.  14.1% D.  15.1%

25. Disguised unemployment is a feature of
A.  Industry      B.  Trade          C.  Agriculture  D.  Transport

26. In India who regulates the money supply?
1. Reserve Bank of India          2. State Bank of India  
3. NABARD    4. Commercial Banks

Select the correct answer from the code given below:
A.  1 only         B.  l and 2        C.  2 and 3       D.  1,2,3 and 4

27. What is the effect of deficit financing on economy?
A.  Inflation B.  Deflation          C.  Depression D.  Recession

28. The agency estimating the National Income of India is
A.  Reserve Bank of India         B.  Planning Commission          
C.  Ministry of Finance D.  Central Statistical Organization

29. According to the economic survey of 2013, the growth rate in December 2012 slumped to
A.  3.5% B.  4.5%       C.  5.0% D.  4.0%

30. Which one of the following States tops in setting up rural bank accounts in India upto
February 2013?
A.  Uttar Pradesh         B.  Madhya Pradesh     C.  West Bengal           D.  Bihar

31. Poverty level In India is estimated on the basis of
A.  Per capita income in different States
B.  Household average income
C.  Household consumer expenditure
D.  Slum population in the country

32. Who is authorized to issue coins in India?
A.  RBI            B.  SBI C.  Ministry of Finance D.  None of the above

33. TRYSEM is a Programme of
A.  Rural Development B.  Industrial Development       
C.  Urban Development            D.  Defence Perparedness

34. Which one of the following centers is known? for the fertilizer industry as well as for steel Industry?
A.  Gorakhpur B.  Neyveli        C.  Rourkela D.  Nahar Katia

35. Who among the following is the Chairman of Fourteenth Finance Commission?
A.  Prof. Abhijit Sen     B.  Dr. Y.V. Reddy
C.  Ms. Sushma Nath   D.  Dr. M. Govind Rao

36. Which two countries signed agreement for the modernization of Indian Railways?
A.  India and Belgium   B.  India and China      
C.  U.S.A. and India                 D.  Russia and india

37. Which of the following are the objects of International Monetary Fund?
(1) Creation of International Monetary Cooperation
(2) Promotion of balanced growth of International Trade
(3) Multilateral payments
(4) All of the above
Select the correct answer from the code given below:
A.  (l)only         B.  (1)and(2)    C.  (2)and(3)    D.  (4)

38. Match List I with List II select the correct answer from the code given below the lists:
List I
A Growth in food production                B Milk production
C Fisheries                                           D Fertilizers

List II
1. Green Revolution                              2. Blue Revolution
3. White Revolution                              4. Grey Revolution
Code
A B C D
A.        1 3 2 4
B.         3 1 4 2
C.        2 4 3 1
D.        3 2 4 1

39. Swayamsidha’ is a scheme launched by the Government of India to help
A.  Women only           B.  School children only
C.  Health workers only            D.  None of the above

40. The Bank rate is the rate at which
A.  a Bank lends to the public B.  the RBI lends to the public
C.  the RBI gives credit to the Commercial Banks
D.  the Government of India lends to other countries

41. The Uttar Pradesh Government on 4th December 2012 decided to issue cards to the industrialists and industrial associates for easy access to its offices. What is the name of that card?
A.  Platinum card          B.  Silver card
C.  Golden card            D.  Industrial card

42. Heavy Water Project (Taleher) and Fertilizer Plant (Paradeep) are famous enterprises of
A.  Odisha        B.  Tamil Nadu C.  Andhra Pradesh      D.  Kerala

43. G-15 Is an economic grouping of
A.  First World Nations            B.  Second World Nations
C.  Third World Nations           D.  Fourth World Nations

44. Which one of the following has the highest? share in power generation in India?
A.  Hydro power          B.  Thermal power
C.  Nuclear power        D.  All the above with equal share

45. In which one of the following areas India and Japan on January 12, 2012 agreed to enhance their cooperation in which of the following areas?
A.  Infrastructure          B.  Tourism
C.  Road and Transport            D.  Coal and Mining

46. Which team won the first Hockey India League? held in January 2013?
A.  Delhi Wave riders   B.  Punjab Warriors     
C.  Ranchi Rhinos         D.  Uttar Pradesh Wizards

47. Who was declared the best actress? 60th National Film Award function held  on 18
March 2013?
A.  Doily Ahluwalia                   B.  Rani Mukherjee     
C.  Sridevi                                D.  Usha Jadhav

48. Who among the following was the Chief Guest of India’s Republic Day celebrations, 2013?
A.  Jigme Khesar Nangyal Wangchuck B.  Jigme Singhe Wangchuck
C.  Mahendra Rajapakshe                                D.  Kamala Prasad Bissessar

49. Who among the following was the recipient of Indira Gandhi Peace Prize for 2011 given by the President on February 2013?
A.  Aruna Roy  B.  Mrinal Pandey        
C.  Ela Ramesh Bhatt    D.  Medha Patekar
50. Who among the following has been appointed Governor of Nagaland by the President of India?
A.  Aswini Kumar         B.  DY. Path
C.  Devanand Kanwar  D.  S.C. Jamir
uppsc food safety officer question paper Answer key 2016
1(D)     2. (B)   3. (A)   4.(D)    5. (C)   6. (C)   7. (B)   8. (C)   9(D)     10. (D)
11. (8)  12. (C) 13. (B) 14. (B) 15. (C) 16. (B) 17. (C) 18. (C) 19. (D) 20. (B)
21. (C) 22. (A) 23. (C) 24. (C) 25. (C) 26. (A) 27. (A) 28. (D) 29. (C) 30. (A)
31. (C) 32. (A) 33. (A) 34. (C) 35. (B) 36. (A) 37. (D) 38. (A) 39. (A) 40. (C)
41. (C) 42. (A) 43. (C) 44. (B) 45. (A) 46. (C) 47. (0)  48. (A) 49. (C) 50. (A)

Sponsored link

No comments:

Post a Comment