Government Job News Update,SSC, UPSC,UPPSC, Entrance Exam

Sunday, 17 January 2016

UP PCS Exam Solved Question Paper 2016 previous Year

Uttar Pradesh Public service Commission UPPSC , published the official exam date for upcoming Combined state upper subordinate  service recruitment 2016. uttar pradesh Lok Sewa ayog now officially announced regarding UP PCS preliminary examination 2016 . according to official notification of UP PSC, Sammilit Rajya Pravar adhinasth Prarambhik likhit Pariksha will be held on Next month at various examination center all over of Uttar pradesh .  This time record 4.5 lakh candidates filled application form for UPPSC PCS Prelim 2016.
Commission now hosted official admit card (Pravesh patra )  / call Letter / hall Ticket for Upcoming PCS preliminary examination 2016 . all interested candidates who want appear in UPPSC PCS pre Bharti pariksha 2016 they are advised to download there admit card online . Commission will not send admit card by posts . so all candidates are informed that download your admit card for appearing examination of Upper Subordinate service .
Admit card now available for download from  march 2016
For downloading admit card each candidates are required to enter there Registration No at following official website of Commission which is

in case you forget your Roll No then you can search it via entering your name, father name and other information .
UPPSC Lower PCS Pre exam 2015 : exam Dates 17 January 2016 
UPPSC Lower Subordinate mains exam Date 24 April 2016
Previous year Solved question paper of UPPSC examination , UPPSC PCS Pre Exam Model Sample Questions paper with Answer Key  and Complete solution | Free Study material for General study  GS , CSAT preparatio
n ,
UpJob.in borough previous year very important General Knowledge GK / General awareness questions which were asked in Commission examination. We already published question for Different type of Examination of UPPSC and you can view it in Question Paper section. Hope following question may be helpful in your preparation of Up PCS examination. We will publish more GS question for PCS examination in Hindi and English language so subscribe your emails for Receiving Instant Updates .
All the best for Your Upcoming examination of UPPSC Combined State upper Subordinate service Pre 29 march 2015.

101. Which one of the following was a mint centre of the Yaudheyas?
(A) Bayana    (B) Bareilly    (C) Mathura    (D) Rohtak

102. Which one of the following titles Harsha has assumed?
(A) Parama—Bhagavata    (B) Parama—Saura
(C) Parama—Saugata        (D) Parama—Mahesvara

103. Who had constructed the Martanda temple of    Kashmir?
(A) Chandrapida    (B) Lalitaditya
(C) Avantivarman    (D) Didda

104. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ashtanga-Hridaya Drama    (B) Brihajjataka—Astrology
(C) Lilavati—Mathematics    (D) Manasara—Architecture

105. Which of the following temples was a well known centre of Higher Education?
(A) Dasavatara temple at Deogarh    (B) Sas-bahu temples at Gwalior
(C) Shore temple at Mamallapuram    (D) Trayipurusha temple at Salotgi

106. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists:
List I (Authors)
A Asvaghosha            B Kalidasa    C Rajasekhara        D Visakhadatta
List II (Works)
1. Mudrarakshasa    2. Saundarananda    3. Viddhasalabhanjika     4. Vikramorvasiya

A B C D
(A)    132 4
(8)    243 1
(C)    3142
(D)    342 1


107. Who among the following Astroro a native of Avanti?
(A) Aryabhata    (B) Brahmagupta     (C) Bhaskaracharya II     (D) Varahamihira

108. Who among the foliowing was ruling the Chota country at the time of Mahmud Gaznps expedition of Gularat?
(A) Uttama Chola    (B) Rajaraja I    (C) Rajendral    (D) Kulottunga

109. Who was the only Sultan of Delhi, who wrote his autobiographical account?
(A) Mubarak Shah Khalji    (B) Feroz Shah   
(C) Nasiruddin Mahmud    (D) Sikandar Lodi

110. On the ruins of which old Hindu kingdom the Muslim kingdom of Golcunda grew up?
(A) Devagiri    (B) Dwarasamudra    (C) Kanchi    (D) Warangal

111. Whose court was known as ‘Bhuvana-Vijaya’?
(A) Ganapati    (B) Ramachandra    (C) Krishnadevaraya    (D) Achyutaraya

112. Silver tanka of the Delhi Sultanata was first issued by
(A) Qutubuddin Aibak    (B) llltutmish    (C) Jalaluddin Razia    (D) Ghiyasuddin Balban
113. Who was the author of Humayun-nama?
(A) Humayun    (B) Gulbadan Begam        (C) InayatKhan    (D) Ahmad Yadgar

114. Who among the following Mughal ruler was a contemporary of Queen Elizabeth I of
England?
(A) Humayun (B) Akbar    (C) jahangir (D) Shahjahan

115. Who among the following was the first Mughal ruler to adopt the custom of Tuladan?
IA) Humayun (B) Akbar    (C) Jahangir (D) Shahjahan

116. Office of which of the following was created by Rajaram and was supernumerary to the council of eight?
(A) Mantri    (B) Panditrao    (C) Pratinidhi    (ID) Nyayadhish

117. The Chief Justice of. Supreme Court at Calcutta, appointed as per the provisions of
Regulating Act, 1773, was
(A) Sir ElijahImpey    (B) Lemaster    (C) Hyde    (D) Barker

118. By which of the following Acts the Governor General of Bengal was made the Governor- General of India?
(A) Regulating Act, 1773    (B) Pitt’s India Act, 1784
(C) Charter Act, 1833        (D) Indian Councils’ Act, 1861

119, Who among the following was instrumental in bringing about the passage of the Hindu Marriage Act, 1891?
(A) Behramaji Malabari    (B) Dadabhai Naoroji
(C) Mahadev Govind Ranade (D) Pherozeshah Mehta

120. Macdonell Commission to suggest the relief measures against famine was appointed by
(A) Lord Lytton (B) Lord Ripon C) Lord Canning (D) Lord Curzon

121, The British imperial capital was transferred from Calcutta to Delhi during the time of
(A) Canning (B) Napier    (C) Lytton (D) Hardinge

122. Who sponsored the resolution In the Lahore Session of Indian National Congress, 1929 regarding the condemnation of bomb attack on the Viceroy?
(A) M.K. Gandhi    (B) Motilal Nehru    (C) Jawaharlal Nehru    (D) Maulana Abul Kalam Aad

123. Who among the following was the first Indian Woman President of the Indian National Congress?
(A) Aruna Asaf Au    (B) Sarojini Naidu
(C) Vijayalakshmi Pandit    (ID) Annie Besant

124. Which of the following States of India has the largest area under tobacco cultivation?
(A) Uttar Pradesh     (B) Kamataka (C) Andhra Pradesh (D) Gujarat
125. In which one of the following States shifting cultivation is prevalent?
(A) Uttar Pradesh    (B) Bihar    (C) Gujarat    (D) Nagaland

126. Most of the production of Natural Gas in India comes from
(A) Andhra Pradesh Coast    (B) Gujarat Coast
(C) Bombay High        (D) Tamil Nadu Coast

127. Which river is called ‘biological desert’ on account of its pollutants?
(A) Yanxana    (B) Periyar    (C) Damodar    (D) Mahanadi

128. Which one of the following States Is bounded by Bangladesh on three sides?
(A) Mizoram    (B) Meghalaya    (C) West Bengal    (D) Tripura

129. Which one of the following rivers flow through a rift valley?
(A) Chambal (B) Narmada    (C) Cauvery (D) Godavari

130. In which part of India the Volcanic Barren Island is located?
(A) Andaman group of islands    (B) Nicobar group of islands
(C) Lakshadweep            (D) None of these

131. Which one of the following is the main area for producing ‘Tidal Energy’?
(A) Gulf of Bengal    (B) Gulf of Mannar
(C) Gulf of Khambhat        (U) Gulf of Kutch

132. The Janapao Hill situated near Indore Is the source of
(A) TapiRiver    (B) Chambal River    (C) Mahi River    (D) Mahanadi River

133. WhIch one of the following is not a Moist Tropical Forest in India?
(A) Alpine Forest    (B) Tidal Forest    (C) Wet Evergreen Forest    (D) Moist Deciduous Forest

134. India and Sri Lanka are separated by
(A) Palk Strait    (B) Idnian Occean    (C) Lakshadweep    (D) Arabian Sea

135. Which one of the following Is the largest State of India in area?
(A) Madhya Pradesh    (B) Rajasthan    (C) Maharashtra    (D) Uttar Pradesh

136. Which one of the following States has the largest reserve of Copper Ore?
(A) Andhra Pradesh    (B) Chliattisgarh
(C) Jharkhand        (D) Rajasthan

137. Density of population in India per sq. km. as per Census Report 2011 Is
(A) 372 (B) 362    (C) 382     (D) 325

138. According to the provisional report of Census 2011 the child sel ratio in U.P. Is
(A) 9l4per 1000    (B) 899 per 1000   
(C) 927 per 1000    (D) 94Oper 1000

139. As per Census Report 2011 FeMALE literacy rate in India is
(A) 73,9°/o (B) 66.5%        (C) 52.7% (D) 655

140. Through which one of the following Indian States  the Tropic of Cancer does not ps
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh     (C) Gujarat (D) Jharkhand

141. The Brahmaputra river in Himalayas presents an example of
(A) Superimposed drainage     (B) Subsequent drainage
(C) Consequent drainage    (D) Antecedent drainage

142. Which one of the following rock systems is richest in metallic minerals?
(A) Lower Vidhyan System     (B) jaharwar System
(C) Cuddapah System        (D) Upper Vindhyan System

143. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists:
List I (Lakes)
A Loktak    B Pulicut    C Lonar    D Wular
List II (States)
1. Maharashtra        2. Jammu-Kashmir    3. Tamil Nadu        4. Manipur

A B C D
(A)4 3 1 2
(5)3 2 4 1
(C)2 3 1 4
(D)1 4 3 2

144. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists:
List I (Projects)
A Nagarjun Sagar    B Indira Gandhi Canal
C Pochampad        D SardarSarovar

List II (Rivers)
1. Beas        3. Krishna        2. Narmada        4. Godavari

A B C D
(A)2 4 3 1
(B)4 1 2 3
(C)3 1 4 2
(D)1 3 2 4

145. Which one of the following States has the largest ares under forests?
(A) Madhya Pradesh        (B) Meghalaya
(C) Jharkhand            (D) Mizoram
146. Which one of the following States does not  have notified scheduled tribes?
(A) Kerala    (B) Haryana    (C) Jammu-Kash.mjr    (D) Goa

147. Which one of the following States is the main producer of Cashew Nuts?
 (A) Goa     (B) Maharashtra     (C) Kerala     (D) Karnataka

146. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists:
List I (Tribes)
A Orson    B Khond    C Chenchur    U Todia
List II (States)   
1. Kerala    2. Gujarat        3. Tharkhand    4. Odisha

A B C D
(A)3 4 1 2    (B)4 3 2 1    (C)3 2 4 1    (D)2 1 3 4

149. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists:
List I (States)
A Uttar Pradesh        B Bihar    C Kerala    D West Bengal

List II (Population Density Report 2011)   
1. 1102    2. 859        3. 828        4. 1029

A B C D
(A)2 3 1 4        (B)3 4 2 1        (C)4 2 3 1    (D)3 1 2 4

150. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists: List I (Iron Ore Areas)
A Uhalti Rajhara    B Kudremukh
C BadamPahar    D Noamundj
List II (States)
1. Odisha    2.Jharkhand
3. Karnataka    4. Chhattisgarh

A B C D
(A)2 1 3 4    (B)3 2 4 1    (C)4 3 1 2    (D)1 4 2 3

Download Answer key of Model Question paper of UP PCS pre Exam 2015 Previous year PCS Question paper
101. (D), 102. (D), 103. (B), 104. (A), 105. (D), 106. (B), 107. (D), 108. (C), 109. (B), 110. (D)
111. (C), 112. (B), ,113. (B) , 114. (B), 115. (A), 116. (C), ,117. (A) ,118. (C) , 119. (A), 120. (D)
121. (D), 122. (A), ,123. (D) ,124. (C) , 125. D), ,  ,127. (C) , 128. (D), 129. (B), 130. (A)
131. (C), ,132. (8) , 133. (A), ,134. (A) ,135. (B) ,136. (D) , ,137. (C) , 138. (8), 139. (D), 140. (A)
141. (D), , 142. (B), 143. (A), ,144. (C), ,145. (A) 146. (B) , 147. (C), ,148. (A) ,149. (D), 150. (C)

Sponsored link

2 comments: